Bøger / faglitteratur til børn

Grønland i tresserne


Beskrivelse


Kulturhistorisk portræt af Grønland i 1960'erne med udgangspunkt i en række tekster og artikler fra bl.a. den grønlandske avis "Atuagagdliutit" på dansk "Grønlandsposten".

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. nov. 2012

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 8. nov. 2012

Målgruppen er kulturhistorisk interesserede. Selvfølgelig oplagt for dem, som sluger alle bøger om Grønland. De mange tidstypiske fotos gør bogen oplagt til en større skoleopgave fra og med gymnasieniveau.

Kulturhistorisk portræt af Grønland i tresserne. De 2 forfattere, Karen Tommerup Jensen og Bertil de Waal, der sammen bl.a. også har skrevet Grønland og 2. verdenskrig, præsenterer her en velvalgt samling af tekster, ikke mindst med mange artikler fra den grønlandske avis "Atuagagdliutit" på dansk "Grønlandsposten". I forordet understreger forfatterne netop tresserne som en tid, der har skabt det Grønland vi kender i dag. De skriver bl.a.: "Vi har gerne villet beskrive den optimisme og den fremskridtsbegejstring, der var karakteristisk for perioden". Her er fx en forside fra "Atuagagdliutit", dateret 1. januar 1961, som hedder "Den tekniske udvikling i Grønland", eller en billedserie fra Egedesminde 1965, hvor 1200 indbyggere tager imod 300 tilrejsende håndværkere, der skal bygge nyt. Der er fx også en tidstypisk grønlandsk reklame for OMA margarine, eller ligeledes en reklame fra Diskobugten for "den kysægte læbestift" der hedder "Sans égal.".

Der findes ikke tilsvarende kulturhistorisk portræt af Grønland i tresserne. Om grønlandsk identitet fx Fra vild til verdensborger.

Sympatisk portrætbog om Grønland i tresserne, hvor de mange interessante fotos alene gør den værd at læse. Mest for de større biblioteker.