Bøger / faglitteratur

Pionerer mod øst : personlige fortællinger om DSB rederis/Scandlines' indtog i den østlige del af Østersøen


Beskrivelse


Om tiden under etableringen og den efterfølgende drift af færgeforbindelserne mellem Danmark/Norden og de baltiske østersøhavne, samt deres rolle i samhandlen mellem Nordeuropa og Baltikum.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. feb. 2013

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 21. feb. 2013

For videregående interesserede i søfart og handel.

I og med de baltiske lande efter murens fald opnåede selvstændighed og begyndte at orientere sig mod vest, opstod der behov for færgeforbindelser mellem Norden og Danmark og de baltiske østersøhavne. Ideen om Let Line opstod hos en gruppe pionerer, der havde mod til at satse. 1993 blev ideen realiseret i samarbejde med statsrederiet DSB - i begyndelsen med den tidligere Århus-Kalundborg færge Prinsesse Anne Marie. Let Line måtte lukke ned 1995, og DSB Rederi A/S, der blev udskilt fra DSB, kom ind som aktør. Under det nye navn Scandlines AG kom man til at spille en central rolle i ruterne på Østersøen, som blomstrede kraftigt op til 12 ruter med 25 færger i 2005. Bogen fortæller om pionerarbejdet og bygger på 40 interviews med de mange aktører af søfolk, kunder, havneansatte og rederifolk og ledere. I en lidt ujævn fremstilling berettes om etablering og udvikling i en snart episodisk/anekdotisk, snart tør faktamættet, koncentreret erhvervshistorisk fremstilling, som oftest i lidt mere bred sammenhæng med den øvrige udvikling på området. Bogen er illustreret med s/h fotos af skibe, åsteder og personer.

Intet væsentligt i bogform om færgeruter til de tidligere østlande.

En, bl.a. som følge af interviewbaseringen, ofte ujævnt opbygget men bredt dækkende bog om tiden under etableringen og efterfølgende udvikling og drift af forbindelserne mellem Danmark/Norden og de baltiske østersøhavne og deres rolle i samhandlen mellem Nordeuropa og Baltikum.