Bøger / faglitteratur til børn

Godnat, kære dyr


Beskrivelse


Billedbog om de mærkelige måder mange dyr rundt i verden sover på, og om dyrenes specielle anlæg og evner. Om dovendyr, orangutang, klovnfisk, skældyr, ørkenræv, struds, leopard, marabustork, koala, flyvende hund, sæl og sneugle.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. juli 1996

af

af

Steen Agger (skole)

d. 22. juli 1996

Den tyske illustrator Susanne Riha kan åbenbart lide at tegne sovende dyr. I hvert fald kender vi hende fra Lars-Henrik Olsens Vintersøvn: om dyr der går i dvale fra 1988. Nu har vi igen lejlighed til at se hendes søde og meget smukke farvetegninger af sovende dyr i deres naturlige omgivelser. Det drejer sig denne gang om 12 vildtlevende arter fra hele verden: Dovendyr, orangutang, klovnfisk, skældyr, ørkenræv m.v. De beskrives alle på et opslag. På højresiderne findes en helsides illustration af det sovende dyr. Til venstre er en tekst, der fortæller om artens levevis. Der findes også et lille faktaafsnit med angivelse af størrelse, vægt, føde, levetid og levesteder. Desuden er der en tegning af dyret i vågen tilstand. Udover sidens "hovedperson" præsenteres som regel en anden dyreart, der lever i samme biotop. På skolebiblioteket kan bogen indgå i billedbogssamlingen. Den er primært til hjemlån og er velegnet til godnatlæsning for de yngre årgange.


Bibliotekernes vurdering

d. 22. juli 1996

af

af

Bente Nielsen

d. 22. juli 1996

Flotte billeder og opslag karakteriserer denne fagbilledbog, der kort fortæller om tolv vidt forskellige dyr fra alle verdensdele med overvægt på Afrika og Asien. Dyrene er dovendyr, orangutang, klovnfisk, skældyr, ørkenræv, struds, leopard, marabustork, koala, flyvende hund, sæl og sneugle. Alle opslag er ens opbyggede, og hvert dyr disponerer over ét opslag. Højresiden viser et stort billede af det sovende dyr i dets naturlige omgivelser. Venstresiden har en kort tekst, der fortæller lidt om dyrets specielle egenskaber og evner, samt en lille faktadel med størrelse, vægt, føde, levetid og levested. Endvidere vises her et lille billede af dyret i vågen tilstand. Det faglige niveau er sporadisk og tilfældigt, men bogen er udmærket som kiggebog, hvor man kan forundres over dyreverdenens mangfoldighed og finurlighed. Sproget er ordrigt og malende og henvender sig ikke specielt til mindre børn. Billederne er intense i udtryk og farvevalg. Forfatteren har tidligere illustreret Olsen, Lars-Henrik: Vintersøvn, 1988. Børn i 5-9 års alderen vil især med voksen hjælp afgjort kunne have glæde af bogen.