Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Glastunnelen


Beskrivelse


En 14-årig dreng forlader en dag pludselig sit hjem og forsøger i nye omgivelser blandt vidtløftige typer at finde sin egen identitet.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Erik Godske (skole)

d. 18. dec. 2018

Nyt oplag af Maria Gripes roman om den meget unge mand, der forlader sit hjem og rejser til Stockholm, hvor han via de forskellige mennesker, han møder, lidt efter lidt finder sin egenidentitet. Det er et fotografisk optryk, selv forsidebilledet er det samme som i '76-udgaven, se derfor venligst også lektørudt. 76/22. På skolebiblioteket har den som ventet ikke været det storetilløbsstykke, den er i visse passager vanskelig at forstå, og de unge læsere har måske derfor kviet sig ved at anbefale den videre. Bogen er ikke blevet aktuel med årene, og der bør fortsat gøreset arbejde for at formidle den til gode læsere i de ældste klasser.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Erik Godske (skole)

d. 18. dec. 2018

Fortælleren er en meget ung mand, der en dag må forsvinde fra sit hjem for at finde ud af, hvem han egentlig er. I sin søgen efter en identitet møder han mange forskellige mennesker, der hverpå sin vis øver indflydelse på ham, og han opdager, at de hver for sig tilsyneladende så frie mennesker hver for sig er bundne på en eller flere måder. Gripes lidt filosoferende fortællestil med dekorte og knappe sætninger egner sig fortrinligt til at beskrive fortællerens skiftende sindsstemninger og til at sandsynliggøre, at der er tale om i hast nedskrevne tanker og erindringer, menstilen kræver en tålmodig læser. Alligevel skal man ikke betænke sig på at give bogen til elever i 8.-10. klasse, for emnet vil tiltale dem, og de fleste kan læse bogen med udbytte.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Merete Dael (børn)

d. 18. dec. 2018

Som inkarneret Maria Gripe-fan hilser jeg dette genoptryk af 2. oplag velkomment! Den 14-årige fortællers flugt hjemmefra op gennem Sverige er stadig aktuel. I Stockholm møder han mangeforskellige mennesketyper, som lærer ham om voksenlivets drømme og trængsler. Han betages af den blinde jævnaldrende Tessi. Med hende oplever han en personlig modningsproces, sotn får ham ud afhans isolation. Gripes krasse beskrivelse af mor-søn forholdet rammer plet som i Elvis-bøgerne. På trods af sit symbolmættede og filosofiske indhold virker bogens flugttema og beskrivelser afpubertetens op- og nedture stadig overbevisende og livsbekræftende. Set i relation til M.G.s senere produktion fornemmer jeg allerede her hendes evne til at fængsle og tryllebinde. Der findes meremellem himmel og jord . .. Ærgerligt, at forlaget ikke har benyttet anledningen til at udskifte forsideillustrationen med en mere fængende og tidssvarende. Lad os under alle omstændigheder pustenyt liv i den. Forbørnebibliotekets ældste lånere.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

H. Scheuer Nielsen (børn)

d. 18. dec. 2018

Maria Gripe fortæller i denne bog om en stor dreng, der går hjemmefra uden sine forældres vidende for at finde sig selv. Han har »kludder i verdensbilledet« og vil finde sin identitet. Hantager til Stockholm og lever af tilfældigt arbejde og får tiltalende, men lidt sære venner. Han bliver ven med en blind pige, og man fornemmer han efterhånden får lært at leve i en ufølsom verden.Der gives en god beskrivelse af pubertetstidens mange tanker og følelser, ligesom der gives et godt billede af dens følsomhed og åbenhed, som desværre mange voksne (især mænd?) kobler fra i tidligalder. Men, selvom der er en sørgmodig humor i bogen er der også faren for det private og en lille smule for megen selvsmagen. Det lidt manierede som truer i M. G.'s andre bøger dominerer tiltider. Det er ikke nogen let læst bog, men da en bog man absolut heller ikke bør afvise. M. G. har sans for de lidt sære og følsomme. Læsealder 13 år og opefter. Flerfarvet, tegnet omslag.