Bøger / faglitteratur

Fregatterne Peder Skram og Herluf Trolle 1965-1990


Beskrivelse


Hæftet giver godt dokumenteret og illustreret billede af de to danskbyggede fregatter Peder Skram og Herluf Trolle, der indgik i flådens tal i perioden 1965 til 1990. Hæftet er også opdateret med billeder og omtale af museumsskibet Peder Skram. Hæftet har også en omtale af "hovsa missilet" den 6. september 1982, hvor Peder Skram utilsigtet affyrede et Harpoon-missil.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. juni 2013

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 11. juni 2013

For interesserede i flåden og det maritime.

Et fint ill. værk i en serie på 11 bind om flådens skibe efter 2. verdenskrig. Fregatterne Herluf Trolle og Peder Skram var flådens kærne i koldkrigsperioden. Delvist finansierede af USA var de innovative mht. gasturbine fremdrift men med en forældet hovedarmering. Trods den massive østtrussel måtte skibene ikke betegnes som de potente destroyere, de var, men blev først eufemistisk kaldt patruljejagere senere fregatter. Fra starten var de en torn i øjet på den senere "fodnotefløj", der ville have dem skrottet allerede efter 4 år. Men skibene blev dog først lagt op i 1988. Mens Herluf Trolle blev ophugget, ligger Peder Skram (som opnåede herostratisk berømmelse ved et missil vådeskud mod sommerhusområdet ved Lumsås) til glæde for maritimt interesserede bevaret som museumsskib ved Holmen. Bogen er særdeles velegnet som supplerende læsning ved et besøg her og gennemgår skibenes projektering, bygning, maskineri, armering, teknik og aptering. Hertil kommer en længere beretning om en rejse om bord af forfatterens far Mogens Wissman. Rigt ill. med fotos og skitser af skibene, deres armering og livet om bord.

Om emnet også Søren Nørby: Fregatterne Peder Skram og Herluf Trolle, som er mere omfattende men ikke kommer helt så meget ind i skibenes interiører.

En lettilgængelig, velfunderet bog med bud til alle marineinteresserede om flådens flagskibe fra den kolde krig, som er yderligere aktualiseret af Peder Skrams status som museumsskib på Holmen.


Marinehistorisk tidsskrift

Årg. 46, nr. 3 (2013)

af

af

Poul Grooss

Årg. 46, nr. 3 (2013)