Bøger / faglitteratur

Forurening gennem tiderne : fra istid til nutid


Beskrivelse


Kritisk debatbog om forureningen som begreb og samfundsforandrende faktor gennem tiderne.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. mar. 2016

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 7. mar. 2016

Mix af akademisk oversigtsværk og debatbog. Om forureningen som begreb og samfundsforandrende faktor gennem tiderne. For dem, som interesserer sig for kulturhistorie og fx for miljødebat.

Bogen er i fire dele. Første del omfatter de ældste tider. Fra de første tider, hvor forurening ikke er et problem op til jernalderen: "Luften er kvalm i landsbyens huse i jernalderen". "Rotter, herreløse hunde og grise huserer i skarndyngerne." Bogens anden del dækker perioden fra anden halvdel af 1800-tallet til 1950. Her skriver forfatteren bl.a.: "Vigtigheden af rent vand betyder alt. Den personlige hygiejne højnes. Samtidig bliver borgerne mere miljøbevidste." I tredje del skriver forfatteren bl.a.: "I 1960'erne genopstår forureningen - som en politisk forestilling vel at mærke. Slagordene gungrer i gaderne. Kloden er ved at gå til i gift og gylle." Fjerde del følger udviklingen op til nutiden. Forfatteren har også skrevet Er de intellektuelle en demokratisk klasse?.

En bog for dem, som dedikeret følger med i miljødebatten, og som søger de personlige, kritiske og kontroversielle input. Jeg synes, at det er tung akademisk læsning, hvor det stærke element af det personligt debatterende ikke gør læsningen nemmere.

Forfatteren har også skrevet Økologismen - en kulturødelæggende kraft, hvor han på samme måde gør oprør mod den herskende miljøpolitik.