Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Farlig flugt


Beskrivelse


12-årige Viktor er jøde og året er 1943. Familien flygter til Sverige med en fiskerbåd, men Viktor kommer ved en fejltagelse ikke med og må nu klare sig selv i et land, hvor han er forhadt.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ulla Harne

d. 18. dec. 2018

12-årige Viktor er jøde, og tiden er efteråret 1943. Viktor og hans familie må flygte til Sverige, men netop som de skal til at gå om bord på fiskerkutteren, der skal bringe dem dertil, bliverViktor ved en fejl ladt alene tilbage på land. Nu er han helt alene i verden, og vi følger dernæst de uger, hvor han er på flugt, indtil han får kontakt med nogle modstandsfolk, der kan få ham tilSverige. Han må holde sig skjult på en kro, i et redskabsskur, i et privathjem, i et forladt skovløberhus, på et hospital og flere andre steder, og ofte er det lige ved at gå rigtig galt, indtilhan som patient bliver kørt gennem landet i en ambulance og til sidst når Sverige. Alt ses gennem Viktors øje, og bortset fra den i sig selv alvorlige situation, har Viktor også det problem, at haner alene blandt forskellige voksne, der har hver deres måde at betragte en jødeunge på. Det er bestemt spændende og medrivende stof, forfatteren har at fortælle, men sprogligt er det en lidt tamaffære. Personernebliver aldrig andet end typer for os, men den nervepirrende historie er jo spændende i sig selv og giver mange oplysninger om en svunden og anderledes uhyggelig tid. Bogen kanlæses og forstås af de ca. 11-14 årige, og den vil også være egnet til oplæsning for samme aldersgruppe.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 18. dec. 2018

Kjeld Koplevs bog Farlig flugt fører læseren tilbage til oktober 1943. 12-årige Viktor må sammen med sine jødiske forældre forsøge at flygte til Sverige. Det bliver nogle dramatiske dage/ugerfor den 12-årige. Første fiskerbåd sejler fra ham (forældrene er med) for at undgå tysk besøg, anden gang har han ingen penge til turen, men tredie gang lykkes det. Bogen rummer mødet med gode ogonde tyskere, gode og onde danskere og modstandsfolk på alle niveauer. Det bliver en lang, dramatisk og for læseren spændende rejse rundt på Sjælland. Bogen tilføjer ikke skønlitteraturen om dennehektiske måned noget nyt. Den er rimelig velskrevet af en mand, som har haft disse oplevelser tæt inde på livet selv. Kan f. eks sammenlignes med De kom om natten (1980), Tomaten er rådden (1994),og Nu rejser vf (1991). Koplevs bog er let at læse og fænger bl.a. ved den spændende opbygning. Selvlæsning fra 12 år. Velegnet til temalæsning, f.eks.: Anden verdenskrig/mennesker på flugt.


Politiken

d. 18. okt. 1995

af

af

Niels Brunse

d. 18. okt. 1995


Weekendavisen

d. 24. nov. 1995

af

af

Thomas Harder

d. 24. nov. 1995


Berlingske tidende

d. 22. nov. 1995

af

af

Gunnar Jakobsen

d. 22. nov. 1995


Information

d. 7. dec. 1995

af

af

Henning Mørch Sørensen

d. 7. dec. 1995


BUM

Årg. 13, nr. 4 (1995)

af

af

Svend Engelbrechtsen

Årg. 13, nr. 4 (1995)