Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Fanget af isen


Beskrivelse


14-årige Mikkeli og bedstefaderen tager på sælfangst på Grønlands Østkyst nær Ammassalik. Tåge medfører, at de driver rundt i to uger. Heldigvis er bedstefaderen en erfaren fanger og stor fortæller.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ulla Harne

d. 18. dec. 2018

Forfatteren har tilbragt 2 år i en lille bygd i Østgrønland, og fortællingen her er bygget op omkring virkelige hændelser i det lille samfund. En 14-årig dreng og hans bedstefar tager påsælfangst i en lille jolle, men farer hurtigt vild og bliver fanget af tåge og is. 12 uger driver de rundt indtil de bliver fundet igen - imens har de klaret sig ved at skyde et par sæler og noglefugle. Sideløbende hermed følger vi drengens veninde samt en tidligere fanger, som nu sejler på langture med rejetrawler og som ender med at finde de to forsvundne. Gennem drengens ogbedstefaderens historier og tilbageblik og pigens oplevelser får vi en fin fornemmelse af det liv, der i vore dage leves i den lille bygd, som stadig er et fangersamfund, men også afhængig ogpåvirket af de nye tider. Fortælleteknisk en lidt omstændelig bog, som ikke så meget er en spændende roman som en samfundsskildring. Men der er megen varme og kærlighed til befolkningen og megenviden i bogen, som kan læses af og læseshøjt for 9-12-årige. Forfatterens egne tegninger er lidt stive, men omslagsillustrationen giver et godt indtryk af indholdet.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Merete Egholm Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

En 14-årig Mikkeli og hans 60-årige bedstefar tager ud i en lille jolle for at jage og fiske. Vejret bliver dårligt og de kommer langt væk fra land, helt omgivet af isbjerge. Da de ikke ervendt hjem efter et døgn sættes en eftersøgning igang. Det er den ydre ramme, som forfatteren bruger til at fortælle om hverdagslivet i en østgrønlandsk bygd. Bedstefar og Mikkeli fortæller påskift hinanden historier, Mikkelis veninde Silpa tænker tilbage, mens hun venter, og hendes nutid i de fjorten dage jollen savnes beskrives. Bogen er illustreret af forfatteren. Få, men levendetegninger, der sammen med indholdet giver en udmærket beskrivelse af grønlændernes dagligdag, deres forhold til naturen og døden. Der fortælles om udlændinge, der kommer galt afsted, fordi de ikkerespekterer naturen, om hunde, der bogstaveligt æder børn, om Blå Kors aftner osv. Den meget episodiske fortællemåde gør, at bogen næppe bliver det store selvlæsningshit, men forfatteren har storindlevelsesevne og respektfor grønlænderne, og bogen er velegnet til emnearbejder omkring Grønland fra 5. klasse.


BUM

årg 6, nr 3 (1987)

af

af

Peter Berliner

årg 6, nr 3 (1987)