Bøger / faglitteratur

Faglig ledelse gennem læringsåbne samtaler


Beskrivelse


En praksisnær introduktion til faglig ledelse i skolen, hvor man struktureret og målrettet arbejder med undervisernes didaktiske refleksion og videndeling om, hvad der virker i undervisningen.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. dec. 2019

af

af

Ingelise Blom Hansen

d. 4. dec. 2019

Alt for meget tid bruges på driftsopgaver, når skolens faglige ledere skal lede skolen. Driften bør ikke overstige 50%, og lederne kan med fordel anvende direkte faglig ledelse og læringsåbne samtaler. For ledere og vejledere i grundskolen.

"Faglig ledelse" er første bog i en serie om faglig ledelse i skolen. Her defineres begreber som indirekte og direkte faglig ledelse. Der gøres rede for de afgørende forskelle på praksisteori, brugsteori og skueteori. Fokus er på, hvordan lederen kan anvende praksisteori som udgangspunkt for læringsåbne samtaler. Fokus er på forbedringer frem for forandringer. Lederen skal i langt større grad ud og deltage og observere i undervisningen. Lederen skal turde tilbyde de læringsåbne samtaler til de lærere eller teams, som har udfordringer i den daglige undervisning. Bogen viser teori og fremgangsmåder og dokumenterer dem gennem praksiseksempler fra hverdagen. De læringsåbne samtaler bygger på gensidig respekt og ægte interesse for alle samtalens deltagere og samtalens indhold. Her må lederen også arbejde med sine egne antagelser for ikke at være forudindtaget inden samtalen.

Her pointeres vigtigheden af den faglige ledelse i skolen, lederne opfordres oven i købet til at lægge opgaver tilbage i forvaltningerne, hvis de ikke kan bruge 50% af deres tid på arbejdet med faglig ledelse. En vigtig bog med god inspiration til skoleledelserne.

Læs om selve teorien bag i Færre forandringer, flere forbedringer.