Bøger / skønlitteratur til børn

Et lys i mørket


Beskrivelse


I fangelejren fortæller kvinden Moune om aftenen historier for pigen Lila for at give hende mod og håb. 12 historier om forfølgelse og undertrykkelse, men også om at kæmpe imod.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. okt. 1999

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 5. okt. 1999

Et lys i mørket er en samling anderledes fortællinger, bundet sammen af korte samtaler mellem en kvinde og en pige i en unavngiven fangelejr. Formålet med fortællingerne er at give pigen håb og lyst til at leve videre. De korte samtaler ledsages af enkle, trøstesløse illustrationer af pigtråd, vagttårne og lejrskure. Det tidløse, universelle i de 12 fortællinger understreges af den litaniske begyndelse: "Engang...", det allegoriske præg og tilstedeværelsen af en Hersker i fortællingernes centrum.. En opblæst og latterlig nar, men en person med – næsten – uindskrænket magt. Fortællingerne handler om oprør, om at bevare håbet, om at kæmpe mod Herskeren. Ind i fortællingerne flettes genkendelige elementer fra pigens virkelighed i lejren: henrettelser og hængninger, suppe og majsroer, angst og flugt, død og undertrykkelse. Til trods for det dystre emne og den umiddelbare håbløshed virker bogen paradoksalt optimistisk, afklaret i sin beskrivelse af lidelser, i bogstavelig forstand som et lys i mørket. Bogens forside fremtræder usædvanlig smuk og fascinerende, og i det hele taget er grafikken unik i denne bog, med differentierede teksttyper og ill., der understøtter fortællingernes allegoriske og tid- og stedløse præg. Kan anvendes i adskillige uv-sammenhænge fra ca. 7. kl.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. okt. 1999

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 5. okt. 1999

Bogen indeholder 12 historier, hvis temaer er forfølgelser og undertrykkelse og kampen mod diktatorer. Inden for bogens rammer har historierne et terapeutisk formål, idet de fortælles i en fangelejr af en voksen kvinde til et barn for at give hende håb og dermed en chance for at overleve. Historierne er udformet som en slags moderne eventyr med et almengyldigt indhold, en indre logik, uden angivelse af tid og sted og med magiske elementer. De henvender sig til børn fra ca. 11 år, men de vil nok ikke appellere ret meget til målgruppen. Sammenlignet med folkeeventyrenes enkelthed og umiddelbarhed virker de noget abstrakte og voksent fortænkte, hvilket skaber en distance til læseren. Illustrationerne i sort-hvid er meget prægnante, og omslagsillustrationen af den panter, der i en af historierne dræber diktatoren, er flot og iøjnefaldende.


Amnesty

2000, nr. 1

af

af

Gitte Sehested Grove

2000, nr. 1


BUM

Årg. 17, nr. 3/4 (1999)

af

af

Marion Nathansen

Årg. 17, nr. 3/4 (1999)