Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Farligt venskab


Beskrivelse


En dramatisk fortælling fra Kenya i 1950'erne. Det forbudte venskab mellem den ca. 10-årige kenyaner og en hvid dreng fører til at frihedsgruppen Mau-Mau får held til at bortføre den engelske dreng.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. apr. 1999

af

af

Hans-Christian Uth (skole)

d. 9. apr. 1999

En spændende og tankevækkende lille roman fra kolonitidens Kenya. Hvis drengene på 5.-6. klassetrin kommer godt i gang med historien vil de blive grebet og fastholdt af en dramatisk handling og et fascinerende miljø. Men romanen kan nok være vanskelig at åbne rent sprogligt. Der anvendes en del swahili-udtryk, som forklares i en ordliste, og det besværliggør læsningen noget. Efter det første kapitel er det dog ikke nødvendigt at gå i ordlisten - meningen giver sig selv. Lilian Brøggers dramatiske omslagstegning rammer fint bogens tema: venskabet mellem en indfødt landsbydreng og en ferieanbragt engelsk overklassedreng og deres fælles fascination af jagt med brug af landsbyens jimiér: halvvilde hunde. Romanen beskriver et umuligt venskabs udvikling, og den beskriver et samfund præget af vold, undertrykkelse og spirende oprør. Vi er 1950'erne, under mau-mau-opstanden, som beskrives i en kort efterskrift. En usædvanlig roman, som på trods af enkelte usandsynligheder, vil fange mange læsere på mellemtrinnet og efterlade dem med en lang række spørgsmål.


Bibliotekernes vurdering

d. 9. apr. 1999

af

af

Inger Aarup-Kristensen

d. 9. apr. 1999

En roman for de 10-13årige, af en kenyansk forfatter, er ikke hverdagskost. Baggrunden for bogens handling er kenyanernes oprør mod den engelske kolonimagt i 1950'erne, da forfatteren var dreng. Fortælleren er en 10årig afrikaner, hvis forældre arbejder for en engelsk godsejer. Da godsejerens barnebarn kommer på besøg fra England, bliver de to drenge venner og går i hemmelighed ind i junglen på jagt. En dag tages den engelske dreng til fange af oprørerne, og et drama begynder. Læseren får et fint indblik i den store forskel, der er mellem et barns hverdag i England og i Kenya, og man harmes over, den hvide overklasses behandling af afrikanerne. Bogen har en fin personbeskrivelse, når det gælder fortælleren og hans familie. Den hvide godsejerfamilie beskrives mere overfladisk. Det vil være mange drenges drøm, der realiseres af de to hovedpersoner, når de sammen med byens hunde drager på jagt i junglen, og forfatteren får os til at føle stemningen i den tætte skov. Desværre er sproget tynget af, at en del kenyanske ord indgår i teksten. Disse ord forklares via en ordliste bag i bogen, men denne fremgangsmåde får nok nogle af læserne til at springe fra, hvilket er synd, da bogen ellers er skrevet i et varieret og let læst sprog.


Børn & bøger

Årg. 52, nr. 5 (1999)

af

af

Kirsten Aggerholm

Årg. 52, nr. 5 (1999)


Aktuelt

d. 23. juni 1999

af

af

Steffen Larsen

d. 23. juni 1999



Informationer og udgaver