Gå til indholdElefantens rejse : roman


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

166 sider

Udgivet

2011

Originaludgave

2010


Anmeldelser (7)


11. nov. 2010

Denne bog henvender sig til José Saramagos mange trofaste læsere, samt til læsere, som holder af historiske og fabulerende fortællinger.

Den portugisiske forfatter, som modtog Nobelprisen i litteratur i 1998, er netop afgået ved døden her i sommeren 2010, og denne bog blev således den næstsidste roman fra hans hånd. Handlingen udspilles i 1551, hvor den portugisiske kongefamilie vil give fætter Maximilian, ærkehertug og vicekonge af Spanien, en passende bryllupsgave. De vælger at forære deres indiske elefant Salomon til fætteren. Man følger således elefantens dramatiske rejse til Valladolid i Spanien, hvor Maximilian endnu residerer en kort tid endnu - og senere videre til Wien - sammen med elefantpasseren Subhro og en karavane af portugisisk rytteri hele bogen igennem. Fortællingen er baseret på en historisk begivenhed og fortælles på en satirisk og underfundig facon. Sproget er typisk for forfatteren. Lange sætninger, få punktummer, lige marginer, egennavne skrevet med småt og tanker og replikker ind i mellem hinanden. Det gør bogen ret svær at læse, men samtidig er det sprogligt en stor nydelse.

José Saramagos varemærke var den politiske fabel, og denne bog passer fint ind under denne betegnelse. Bogen er ret unik, og derfor svær at sammenligne med andre romaner.

Selv om bogen er lille af omfang, så er det en betydelig udgivelse. Man bliver grebet af forfatterens samfundssatire og kritiske fortællestil.

Lektørudtalelse

Af

Kirsten Emdal

Berlingske tidende

Af

Søren Kassebeer

d. 7. jan. 2011

Politiken

Af

Thomas Thuran

d. 12. nov. 2010

Jyllands-posten

Af

Anne Chaplin Hansen

d. 30. nov. 2010

Information

Af

Tine Roesen

d. 21. jan. 2011

Weekendavisen

Af

Lars Bonnevie

d. 26. nov. 2010

Kristeligt dagblad

Af

Mads Rosendahl Thomsen

d. 17. dec. 2010


Informationer og udgaver

Bog

2011

Bog

2010

Lydbog (net)

2011