Bøger / faglitteratur / bibliografier

Efter Georg : virkningshistoriske livtag med brandesianismen


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Antologi om Georg Brandes (1842-1927), det moderne gennembrud og brandesianismens indflydelse på samtid og eftertid skrevet af en række forskere, litterater og teologer.

Indhold

  • Et særsyn forudbestemt til ensomhed : om Brandes' biografi / Jørgen Knudsen

  • Loven om aktion og reaktion : den dualistiske skabelon i brandesiansk litteraturhistorieskrivning / Anders Thyrring Andersen

  • Det moderne sammenbruds mænd - og kvinder / Knud Bjerre Gjesing

  • Henrik Pontoppidan og Brandesianismen / Martin Ravn

  • Havørn og proletar : Martin Andersen Nexøs forhold til Georg Brandes / Børge Houman

  • Lucifer - om Georg Brandes, Sophus Claussen og symbolismen / Bo Hakon Jørgensen

  • Fakkeltog og solsang : Thøger Larsen og Georg Brandes / Lotte Thyrring Andersen

  • Grundtvigianismens møde med Brandes og darwinismen / Hans Henrik Hjermitslev

  • Brødrene Brandes og den politiske venstrebevægelse / Jens Lei Wendel-Hansen

  • Nytidens herolder? / Christian Egander Skov

Se alle (13)

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. nov. 2015

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 25. nov. 2015

Antologi, som ser på Georg Brandes og brandesianismen fra forskellige synsvinkler, dog med en Brandes-kritisk tilgang som den røde tråd. For studerende i litteraturfag og forskere, som vil have nye indspark i Brandes-debatten.

Antologi om Georg Brandes, 1842-1927, det moderne gennembrud og brandesianismens indflydelse på samtid og eftertid. Artiklerne går til emnet fra hver deres synsvinkel, fx ved at se på Brandes' forhold til forfattere som Nexø, Pontoppidan, Sophus Claussen og Thøger Larsen eller ved at perspektivere til grundtvigianisme og den politiske venstrebevægelse. Bidragyderne er forskere, litterater eller teologer. Forlagets formål er at udgive forsknings- og debatlitteratur med relevans for en engageret og kritisk borgerlig offentlighed.

Antologien bevarer flerstemmigheden og fravælger éntydigheden. De fleste bidrag ser kritisk på Brandes og gør fx gældende, at hans projekt fusede ud ret hurtigt, men at myten om ham har haft stor indflydelse på dansk litteraturhistorie. Bidragene er velskrevne, pointerede og egnede til debat. De kræver forhåndsviden og kan derfor bedst bruges på videregående uddannelser og i forskningsmiljøer.

Hvis man vil have en anden vinkel i Brandesdebatten end denne antologi, kan man tage Hertel og Adlers Det stadig moderne gennembrudGB. Og ellers er der Jørgen Knudsens ultimative flerbindsbiografi om Brandes, kondenseret til ét-bindsværket GB, hvis man vil læse mereHvis man vil have en anden vinkel i Brandesdebatten end denne antologi, kan man tage Hertel og Adlers Det stadig moderne gennembrud. Og ellers er der Jørgen Knudsens ultimative flerbindsbiografi om Brandes, kondenseret til ét-bindsværket , hvis man vil læse mere.


Kristeligt dagblad

d. 31. dec. 2015

af

af

Kristian Østergaard

d. 31. dec. 2015


Standart

Årg. 30, nr. 2/3 (2016)

af

af

Per Dahl

Årg. 30, nr. 2/3 (2016)


Nordica

Bd. 33 (2016)

af

af

Aage Jørgensen

Bd. 33 (2016)



Informationer og udgaver