Bøger / faglitteratur

Døden ved Yangtze-floden : slaget om Shanghai, 1937


Beskrivelse


Om slaget om Shanghai i efteråret 1937, hvor omkring en million kinesiske og japanske soldater tørnede sammen i et tre måneder langt opgør.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. sep. 2018

af

af

Jens Rasmussen

d. 25. sep. 2018

Den danske asienkorrespondent Peter Harmsen beskriver Slaget om Shanghai i 1937, hvor omkring en million kinesiske og japanske soldater kæmpede om storbyen, mens et måbende publikum i den internationale zone så til på nærmeste hold. For læsere der interesserer sig for 2. verdenskrig og Kinas historie.

Bogen udkom på engelsk i 2013 med titlen "Shanghai 1937. Stalingrad at the Yangtze". Denne udgave har større vægt på danske forhold i Shanghai. Efter indledende fjendtligheder indledte Japan en større invasion af området omkring Shanghai i august 1937. Det kom dog bag på den japanske hær at Chiang Kai-shek var villig til at ofre tusindvis af soldater i et forgæves forsøg på at slå den teknologisk overlegene fjende tilbage. Slaget er meget rigt dokumenteret i al sin gru af et pressekorps, som befandt sig i relativ sikkerhed en kort taxatur fra fronten. Ingen af siderne tog krigsfanger, og der beskrives rædselsvækkende overgreb på civilbefolkningen.

Bogen udfylder et hul i historieskrivningen om starten på 2. verdenskrig. Med de globale briller på ser man at krigen ikke startede i Polen i 1939, men allerede i 1937 i Fjernøsten. Der findes forbløffende få bøger på dansk om emnet, når man tager de voldsomme begivenheder i betragtning.

Stillehavet brænderNanjing massakren giver et mere overfladisk indblik i slaget og de efterfølgende begivenheder, mens Iris Changs kontroversielle Nanjing massakren står som et foreløbigt hovedværk på danskStillehavet brænder giver et mere overfladisk indblik i slaget og de efterfølgende begivenheder, mens Iris Changs kontroversielle står som et foreløbigt hovedværk på dansk.


Krigsvidenskab.dk [online]

d. 11. juni 2019

af

af

Simon Papousek

d. 11. juni 2019


Danmark Kina

Nr. 111 (2019)

af

af

Hans J. Hinrup

Nr. 111 (2019)