Bøger / skønlitteratur / digte

Digte indefra


Beskrivelse


Digte. I 1990'erne var den svenske digter to gange indlagt på psykiatriske hospitaler, og digtene handler om selvmordsforsøg og indlæggelserne. På én gang alvorligt og humoristisk fortæller digtene om fortvivlelse og glæde, frustration og forløsning.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. okt. 2009

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 13. okt. 2009

Lettilgængelige digte, som henvender sig bredt i folkebiblioteket. Især vil lånere, som har psykiske sygdomme inde på livet på den ene eller anden måde, finde digtsamlingen særdeles vedkommende. Fagbiblioteker med disse emneområder bør derfor også være opmærksomme på bogen.

Af bogens dækkende bagsidetekst forstår man, at forfatteren har personlige erfaringer med selvmordsforsøg og indlæggelser på psykiatriske hospitaler. Digtene er ikke samlet i grupper eller under overskrifter men opleves gribende som notater og optegnelser, der hjælper til at kortlægge en grænseløs identitetskrise. Psykosens paradokser fremlægges krystalklart: "At leve i vanviddet: / det urimelige har faste konturer / alt andet er opløst". Der er megen livsvisdom at finde i denne digtsamling, som er fint oversat fra svensk af Søren Sørensen. Benny Andersen har skrevet et rammende forord til digtsamlingen. Desværre oplyses ikke ophavsmanden til den smukke forsideillustration.

Malmødigteren Jan Mårtenson ses ikke tidligere udgivet på dansk. Emnemæssigt er det helt oplagt at sammenligne bogen med Niels Simonsens digtsamling Datoer (09/29), hvor han fortæller om sin sygdomsperiode på Sindssygeanstalten Augustenborg på Als.

Alvor og galgenhumor går hånd i hånd hos Mårtenson, som indlevende fortæller om at være fra sans og samling, når han "er lige ved at sprænges / af alt det jeg ikke kan få sagt".


Politiken

d. 21. dec. 2009

af

af

Thomas Bredsdorff

d. 21. dec. 2009