Gå til indholdDigt om døden : en bog om min far


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

292 sider

Udgivet

2022

genre/form

digteOriginaludgave

2018


Beskrivelse


Langdigt om døden og det fædrene ophav


Anmeldelser (8)


1. okt. 2018

Livsbekræftende langdigt om forsøget på at finde sig selv gennem sin døende far. Anbefales til den filosofiske læser med smag for velgjort og uforglemmelig poesi.

Fauth er dr.phil. med speciale i filosofi og tysk litteratur, og det filosofiske og tyske er klart til stede i dette autofiktive langdigt. Jegets far er på vej på plejehjem; når han får anvist en plads, vil jeget stoppe med at skrive, for så er undersøgelsen af faren - jegets ophav - overstået. Skriveakten kobles med overlevelse: "jeg har besluttet mig for at opsøge erindringen (...) hvis jeg ikke gør det / går jeg til grunde". Digtene krydsklipper ml. jegets erindringer bl.a. om søsterens død, anoreksi i ungdomsårene og situationer fra nutiden med et liv som forsker og far til 4, iblandet samfundskritiske udfald. Sideløbende hermed er der et biografisk arbejde med at skabe et billede af forældrene, særligt faren, og deres alkoholisme og tyske ophav. Gravearbejdet går længere tilbage, og omfatter en bordeauxfarvet kasse med farfarens brevudveksling med farmoren. Undervejs er døden konstant til stede.

Vellykket megadigt, hvor dødens meningsløshed og selvets (fiktive) spejlbilleder tvinger læseren til eksistentielle overvejelser. Dejligt bogudstyr.

Med hyppige citater fra tysk litteratur- og filosofihistories morbide perler som Schopenhauer, Goethe, Celan m.fl. Bogen er desuden del af en tendens i tiden til at skrive autofiktivt om det familiære og døden som Harald Voetmann m.fl. AmduatAmduat - en iltmaskine


Med hyppige citater fra tysk litteratur- og filosofihistories morbide perler som Schopenhauer, Goethe, Celan m.fl. Bogen er desuden del af en tendens i tiden til at skrive autofiktivt om det familiære og døden som Harald Voetmann m.fl. Amduat.

Lektørudtalelse

Af

Thomas Olesen

Litteratursiden.dk [online]

Af

Jens Hjøllund

2018-11-12

Den smalle bog [online]

Af

Jens Carl Sanderhoff

2018-12-20

Politiken

Af

Mikkel Krause Frantzen

d. 3. nov. 2018

Kristeligt dagblad

Af

Peter Stein Larsen

d. 16. feb. 2019

Jyllands-posten

Af

Erik Svendsen (f. 1954)

d. 23. dec. 2018

Kristeligt dagblad

Af

Peter Stein Larsen

d. 17. nov. 2018

Weekendavisen

Af

Mikkel Bruun Zangenberg

d. 21. sep. 2018


Informationer og udgaver

Bog

2022

Bog

2018

Lydbog (net)

2022

Punktskrift

2021