Gå til indholdDet moderne gennembrud set igennem Erik og Amalie Skram : folkestyre, forsvar, litteratur og den nordiske debat om seksuallivet


Detaljer

Seneste udgave, bog


Beskrivelse


Baseret på kildemateriale fra Det Kongelige Bibliotek og med det mondæne og spektakulære par, norske Amalie Müller (1846-1905) og danske Erik Skram (1847-1923) som centrale figurer, tegnes et billede af tidens store personligheder i det danske samfunds- og kulturliv i sidste halvdel af det 19. århundrede


Anmeldelser (5)


5. okt. 2015

Historikeren Kristian Hvidt beskriver perioden 1864-1900, en af de mest spændende i nyere dansk historie. Om det moderne gennembruds opbrud i politik, litteratur og kønskamp med forfatterparret Amalie og Erik Skram som omdrejningspunkt. For interesserede i perioden og personhistorier.

Perioden karakteriseres som det Moderne gennembrud med opbrud på mange fronter i det danske samfund med bl.a. Brandes-brødrene, Hørup og en række andre personligheder som eksponenter. KH vælger det mondæne og spektakulære par, den norske forfatterinde og verdensdame Amalie Müller og den danske soldaterveteran og senere rigsstenograf og forfatter Erik Skram som centrale figurer. Deres samliv var netop præget af de ombrydninger i samliv, politik og moraldiskussionen i den såkaldte sædelighedsfejde, der kendetegner perioden efter 1880. KH baserer fremstillingen på solidt kildemateriale fra Det Kongelige Bibliotek.

Overordentlig interessant beskrivelse af perioden, der også fungerer som en fin dobbeltbiografi om Amalie og Erik Skram, hvor især deres komplicerede kærlighedshistorie og forhold er interessant læsning. Et solidt tidsbillede om tidens store personligheder i det danske samfunds- og kulturliv.

Hallbergs dokumentariske roman Det store tivoli


De moderne gennembrud 1870-1914


beskriver samme periode. Desuden findes De moderne gennembrud 1870-1914Hallbergs dokumentariske roman Det store tivoli beskriver samme periode. Desuden findes Hallbergs dokumentariske roman Det store tivoli beskriver samme periode. Desuden findes De moderne gennembrud 1870-1914.

Lektørudtalelse

Af

Kent Skov

Danske studier

Af

Pil Dahlerup

2016

Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Af

Lars Henriksen

Nr. 210 (2016)

Politiken

Af

Hans Hertel

d. 15. okt. 2015

Weekendavisen

Af

Ulrik Langen

d. 23. okt. 2015


Informationer og udgaver

Bog

2015