Bøger / skønlitteratur / roman

Det går an


Beskrivelse


To unge mødes i 1830'erne på den 5 dage lange dampskibsrejse mellem Stockholm og Lidkøping, forelsker sig og aftaler et ægteskab uden vielsespapirer, alene baseret på kærlighed og respekt.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. apr. 2008

af

af

Helle Winther Olsen

d. 30. apr. 2008

Svensk debatroman med kanonisk status indenfor svensk (kvinde)litteratur, fordi den langt forud for sin tid advokerer for kvinders ret til frigørelse og til et kærlighedsliv udenfor ægteskabet. Den vil nok især blive læst af studerende og klassikerfans.

Det gik ikke an i 1839, da den svenske forfatter Almqvist(1793-1866) udgav denne roman, som kan ses som et debatindlæg til forsvar for kvinders ret til eget liv. Den handler om sergenten Albert der møder den skønne Sara på en bådrejse. Sara driver sin afdøde fars glarmestervirksomhed og er en klog, frimodig og moderne kvinde, der har gjort sig mange tanker om kvinders ret til at bestemme over deres egen person. Sara og Albert rejser gennem Sverige, indlogerer sig på kroer, samtaler og beslutter sig for leve sammen uden at være gift. Bogens omdrejningspunkt er samtalerne, hvor Albert først undrende lytter, og så langsomt lader sig overbevise af Saras argumentation.

Ida Jessens nye oversættelse og sproglige modernisering flyder let og ubesværet og adskiller sig markant fra de tidligere oversættelser - senest Lise Sørensens fra 1977.

En lille roman med en stor virkning på datidens svenske samfund; for dette ivrige debatindlag for kvinders ret til frihed, selvstændighed og arbejde blev kraftigt fordømt i en svensk pendant til sædelighedsfejden og fik skæbnesvangre følger for forfatteren selv. Langt senere har man kunnet anerkende forfatterens synspunkter, og romanens placering i svensk litteratur er indiskutabel.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Arne Rossen

d. 18. dec. 2018

I sin fortale til denne i sin tid (1839) så opsigtvækkende roman (af Knul Ahnlund karakteriseret som "en af de kraftige torpedoer, der er lagt under det borgerlige samfunds "ark") foregriberAlmqvist den ventede kritik ved at sætte samfundets eneste store mal som det at stræbe efter at opnå harmoni mellem virkelig ren moral og virkelig ren dyd. Ved at miskende, hvad disse er i sig selvifølge menneskets sande natur har man fremelsket en grundig religiositet ved personlighedens ødelæggelse, mener han. Beretningen om den for sin tid sjældent selvstændige glarmesterdatter og hendesrejse fra Stockholm til Lidköping sammen med en jævnaldrende sergent er tænkt som "et billede fra livet", men samtidig et voldsomt angreb på ægteskabet i dets forstenede form og etreligiøst-idealistisk forsvar for "sjælenes frie ret". - Forf.s fortale savnedes i udgaven fra Hasselbalchs kulturbibliotek (1968) tillige med diverse fodnoter, og denne udgave var lettereforkortet. - Den foreliggende nyudgave,hvis udstyr desværre er temmelig uinspirerende, har bibeholdt Anette Gudmes stort set udmærkede oversættelse og har forord af Lise Sørensen. Bogen er stadiglæseværdig, men vil næppe blive revet væk. Extallet må dog sættes betydelig højere end samme forfatters Dronningens juvelsmykke (77/44).


litteratursiden.dk

d. 30. maj 2008

af

af

Birgit Kringelbach

d. 30. maj 2008

En spændende rejserute og et jævnbyrdigt kærlighedsforhold uden giftermål danner ramme om denne gamle, men moderne roman fra 1839. På dampskibet fra Stockholm tværs over Mälaren møder to unge menneske...


Weekendavisen

d. 8. aug. 2008

af

af

Liselotte Wiemer

d. 8. aug. 2008


Politiken

d. 24. maj 2008

af

af

Thomas Bredsdorff

d. 24. maj 2008


Jyllands-posten

d. 26. juli 2008

af

af

Jon Helt Haarder

d. 26. juli 2008


Kristeligt dagblad

d. 4. okt. 2008

af

af

Bo Hakon Jørgensen

d. 4. okt. 2008


Standart

Årg. 22, nr. 3 (2008)

af

af

Astrid Fossvold

Årg. 22, nr. 3 (2008)