Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Der skal vel bevis til


Beskrivelse


Lilian er færdig med skolen og tjener penge ved at gøre rent. Hun forelsker sig i Jusse, som er jugoslav, og bliver langsomt klar over, at indvandrernes vilkår er langt værre, end hun forestillede sig.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Si. Bering Jacobsen (skole)

d. 19. dec. 2018

Denne bog er led i serien: Ung i dag. Begyndelsen er noget langsom, men efterhånden kommer der klarhed, fart og spænding over fortællingen om den 17-årige københavnerpige Lilians tilværelse. Hun har først job som rengøringshjælp på samme skole, hvor hun selv er undervist. Senere kassedame i et supermarked, hvor hendes mor er ansat. En jugoslav, Jusse, arbejder på skolen, og Lilian bliver meget forelsket i ham. Denne forelskelse og deres forhold til hinanden er bogens tema. Den giver et godt billede af det samfund, som efter vor mening er et retssamfund, men hvor gæstearbejdere åbenbart ikke er beskyttede. Politiet har mistanke om hashsalg hos nogle af Jusses venner. De anholder Jusse, der anbringes i isolationscelle og senere udvises uden at være stillet for en dommer. Intet bevis - deraf titlen! Personerne er klart tegnet, især hovedpersonerne, men også bipersonerne. Det miljø, hvori Lilian og de andre lever, er genkendeligt og godt beskrevet. Teksten er sat med IntertypeBaskerville. Ingen illustrationer. Til samtale og selvlæsning fra ca. 14 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Margot Andreasen (børn)

d. 18. dec. 2018

Lilian møder på sin arbejdsplads jugoslaven Jusse, forelsker sig og indleder et forhold til ham og involveres samtidig i hans utryghed ved at være fremmedarbejder i Danmark. Hun finder istarten hans frygt ubegrundet, men må dog snart erkende, at den er virkelighedsnær nok. Jusse kommer nemlig i kløerne på fremmedpolitiet p.gr.a. en løs anklage og udvises til sidst af landet på etlige så løst grundlag. Lilian aktionerer sammen med en gruppe politisk aktive unge, men altså forgæves. Hun og læseren står tilbage uden nogen forklaring på processen mod Jusse og kan blotkonstatere, at sagen var absurd. Denne absurditet vækker hendes, og vil sikkert også vække den unge læsers harme, men denne harme giver ingen rigtig forståelse for problematikken, da sagenfremstilles og beskrives på et følelsesmæssigt plan. På dette følelsesmæssige plan er det imidlertid en god og solidarisk bog, der er så velskrevet og engagerende, at den sikkert vil nå detpublikum, der normalt finderfremmedarbejderproblematik uvedkommende. Almindelig sværhedsgrad, fra ca. 13 år.


Berlingske tidende

d. 5. dec. 1980

af

af

Brita Stenstrup

d. 5. dec. 1980


Lands-avisen Aktuelt

d. 11. dec. 1980

af

af

Steffen Larsen

d. 11. dec. 1980


Politiken

d. 14. apr. 1981

af

af

Franz Berliner

d. 14. apr. 1981


Weekendavisen

d. 31. juli 1981

af

af

Lars-Henrik Jensen

d. 31. juli 1981


Berlingske tidende

d. 23. nov. 1980

af

af

Gitte Madsen

d. 23. nov. 1980


Fyens stiftstidende

d. 3. dec. 1980

af

d. 3. dec. 1980


Jyllands-posten

d. 19. jan. 1981

af

af

Henning Ipsen

d. 19. jan. 1981


Information

d. 14. feb. 1981

af

af

Niels Mors

d. 14. feb. 1981