Bøger / skønlitteratur / noveller

Den usynliges vilje


Beskrivelse


Noveller. Brødrene Saamik og Ulloriaq vokser op i et traditionelt grønlandsk fangersamfund, og da de opdager, at deres stedfar dræbte deres far for at tage hans plads i familien, må de ifølge eskimoiske traditioner hævne deres far ved at dræbe deres stedfar.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. jan. 2018

af

af

Rikke Bruun

d. 24. jan. 2018

Ulloriaq og Saamik må ifølge de eskimoiske traditioner begå hævndrab på deres stedfar, da de opdager, at han i sin tid slog deres far ihjel. Hævnen forløser dog ikke alt for Ulloriaq, og han vælger at søge ensomheden i fjeldet. For læsere med interesse i grønlandsk litteratur.

Handlingen udspiller sig i et traditionelt grønlandsk fangersamfund før kolonimagtens og kristendommens indflydelse gjorde sig gældende. De to brødre Ulloriaq og Saamik må begå drab for at hævne deres far, men ikke alt er sort/hvidt. Ulloriaqs sind formørkes af tvivlen, og han vælger at blive qivittoq - fjeldgænger. Hans Lynge var en markant grønlandsk billedkunstner, som også udgav digte, sange og skuespil, foruden denne roman, som er den eneste i hans forfatterskab.

En tankevækkende roman om hævn. Kan stadig i dag bibringe sin læser noget. Bogens efterskrifter bidrager til en større forståelse af romanen og Hans Lynges forfatterskab.

Bogen er skrevet i 1931 og udkom på henholdsvis grønlandsk i 1967 og dansk i 1990, Den usynliges vilje. Selve fortællingen og oversætterens efterord er et genoptrykt, bortset fra enkelte ændringer i efterordet. Denne nye udgave indeholder desuden tre små fortællinger af Hans Lynge, samt et efterord af bogens redaktør Hans Otto Jørgensen.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Mogens Faber

d. 18. dec. 2018

En lille grøndlandsk roman om de to unge mænd, Saamik og Ulloriag, der chokeret får at vide, at den mand, der har opdraget dem og lært dem at jage ikke er deres rigtige far, men derimod hardræbt deres far for at gifte sig med deres mor. Trods hans forklaring, der blandt andet begrunder mordet i de to drenges fars mishandling af moderen, dræber de ham, hvorefter Ulloriag flygter ud iterrænet for at finde sig selv, mens broderen bliver sindssyg. Men Ulloriag findes af den pige der ønsker ham til mand og sammen løser de problemerne og drager tilbage, Ulloriag nu som angakok,åndemaner. Ved hjemkomsten kurerer han broderens sygdom. En roman som genopliver skikke fra det gamle Grønland og som har sin kvalitet i en langsom, lidt omstændelig fortællemåde, der knytterberetningen an til mundtlig fortælletradition. Dog en bog, der i litterær sammenhæng ikke imponerer og gennem de mange pædagogiske sidebemærkninger taber noget af den intensitet, som der ellers erover grønlandske myter ogsagn.


Politiken

d. 17. feb. 2018

af

af

Thomas Bredsdorff

d. 17. feb. 2018


Kristeligt dagblad

d. 6. nov. 1991

af

af

Karen Nørregaard

d. 6. nov. 1991


Politiken

d. 15. nov. 1991

af

af

Helene Brochmann

d. 15. nov. 1991