Bøger / faglitteratur / biografier

Den røde grevinde : en europæisk historie


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Forfatteren har skrevet sin mors, Charlotte Hirdmans (1906-1966), livshistorie ud fra breve, dagbøger, fotos og andre familevidnesbyrd. Moderen levede i Europas mest omskiftelige tid med revolutioner og to verdenskrige.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. sep. 2011

af

af

Annemette Schønberg Johnsen

d. 5. sep. 2011

Spændende og sprogligt lidt krævende slægtshistorie, der biografisk og historisk skildrer Europas dramatiske periode ca. 1900-1950.

Den svenske forfatter er kønshistoriker og har skrevet sin mors historie ud fra dagbøger, breve, fotos og andre familievidnesbyrd. Charlotte levede i Europas mest omskiftelige tid med 2 verdenskrige. Blev født i Estland lige efter den russiske revolution, voksede op i Østrig-Ungarn, var ung og vild i Berlin, gift med en fattig greve, forelskede sig en tysk kommunist, flygtede fra Stalins terror i Sovjet og Hitlers i Tyskland og endte via Danmark i Sverige. Datteren Yvonne har modtaget en pris for sin meget personlige, sørgmodige, velskrevne og fascinerende familieberetning, der foruden moren også skildrer resten af familien og dermed føjer flere nuancer til livet i Europa i 1900-tallets første halvdel.

Andre sammenlignelige biografier om samme periode kunne være Stefan Zweigs Verden af i går, eller med kvinder i hovedrollen fx Iboja Wandall-Holms Farvel til århundredet eller Sybille Bedfords Kastevinde.

Forfatteren skildrer sin slægt og især moderen Charlotte, der levede et omtumlet liv rundt i Europa i 1. halvdel af 1900-tallet. Bogen er skrevet ud fra breve, dagbøger, fotos, minder og mundtlige overleveringer, og giver samtidig et historisk billede af den dramatiske periode med 2 verdenskrige. Velskrevet, personlig i tonen og henvender sig til et læsevant biografipublikum.


Berlingske tidende

d. 18. nov. 2011

af

af

Eva Pohl

d. 18. nov. 2011


Jyllands-posten

d. 4. sep. 2011

af

af

Lone Nørgaard

d. 4. sep. 2011


Politiken

d. 3. dec. 2011

af

af

Anette Dina Sørensen

d. 3. dec. 2011


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 192 (2012)

af

af

Hans-Henrik Christensen

Nr. 192 (2012)