Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Den hvide sten


Beskrivelse


To ensomme børn, Fie og Hampus, flygter i deres fælles leg fra dagligdagen ind i en eventyrverden, hvor de må trodse mange farer for at gøre sig fortjent til den magiske hvide sten.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 18. dec. 2018

Den hvide sten er blevet aktuel igen, efter at den - som TV-serie - har været vist i fjernsynets børneprogram. Forsiden prydes af de to hovedpersoner (i farve), - men indholdet er detgammelkendte om Fie og Hampus, som i legen om den hvide sten sætter hinanden på sjove og spændende prøver. I legen bliver Fie til den ukendte Fideli, og Hampus præsenterer sig under navnet»Farernes konge«. Og så går det ellers fremad med sjov og spænding, for du får stenen: hvis du tegner øjne, næse og mund på kirkeuret - hvis du tier stille en hel dag - hvis du bindercirkuselefanten til skolefrøkenens flagstang - hvis du lægger et æg i herredsfogedens seng og henter det i nat, når han sover osv. Det er sjovt og velfortalt. Uden om de to gavtyve kredser så allebipersonerne, som hele tiden spiller med i handlingen: den vrede husholderske, herredsfogeden, skomageren (Hampus' plejefar) og hele hans store og fattige familie. En dreng på evig vandring finderet ståsted, for midt i alle løjerne falderbrikkerne på plads -en ny hverdag begynder. Slutningen er lidt tung, men der skal også være plads til socialforståelse og god moral. Er den ikke alleredepå hylden, er den værd at anskaffe. Den giver nogle glade timer, krydret med varme og spænding. Kan læses fra 10 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Bente Kamp (børn)

d. 18. dec. 2018

Fie og Hampus er 2 ensomme børn, der finder sammen i en leg, der for dem er dyb alvor. I rollerne som Fideli og Farernes konge flygter de fra dagligdagen, udfordrer hinanden og trodser allefarer for at gøre sig fortjent til at eje den magiske hvide sten. Virkelighedens Klimprefie, datter af en spillelærerinde, og skomagerungen Hampus befinder sig i en verden, hvor fantasi ogvirkelighed blandes sammen. Gunnel Linde giver et troværdigt portræt af de 2 børn, der af forskellige grunde drilles og står uden for kammeraternes fællesskab. Hendes sympati er helt på børnenesside, man føler, at hun nærmest har ondt af de voksne, fordi de er så »ubehjælpeligt voksne«. Bogens voksne forstår ikke så meget. Teksten er den samme som i den danske udgave fra 1964.Forsidebilledet er hentet fra den dejlige TV-serie, og børn, der kan huske Den hvide sten fra fjernsynet, udsendt i Danmark for et par år siden, vil være henrykte for at genopfriske bekendtskabet.Bogen om de 2 ensomme men langtfrastakkels børn er fortalt med en underfundig, stilfærdig humor, der gør den velegnet til oplæsning fra ca. 8 års alderen. Selvlæsning fra ca. 10 års alderen.


Bibliotekernes vurdering

d. 24. mar. 2010

af

af

Lotte Lykke Simonsen

d. 24. mar. 2010

Oplæsningsbog for de 7-10-årige, som selv kan gå ind og gense tv-serien af samme navn på DR Bonanza.

Bogen kom første gang i Danmark i 1964, og er op gennem årene kommet i forskellige oplag. Nu er den her igen i den originale oversættelse af Ellen Kirk. Omslaget viser foto af de to hovedpersoner Fie og Hampus, fra tv-serien af samme navn. Der findes en slags hvide sten, som er så smukke, at man absolut må have dem. Pigen Fie havde sådan en sten. Hun havde ikke tænkt sig at give den til nogen. Men så traf hun Hampus, som lovede at male øjne, næse og mund på kirkeklokken, hvis han fik den. Sådanne ting er småsager, når man ved, at man får den hvide sten. Historien fortæller om de to ensomme børn, der flygter i deres fælles leg fra dagligdagen ind i en eventyrverden, hvor de må trodse mange farer for at gøre sig fortjent til den magiske hvide sten. Jeg kan stadig genkalde mig den stemning som både bog og tv-serien gav, da jeg så/hørte dem første gang. Selv om oversættelsen og sprogstilen er fra midt i tresserne, og der er ord, som børn i dag ikke lige kommer i berøring med hver dag, så fungerer historien stadigvæk og giver en den samme oplevelse, som den har gjort igennem årtier. Den eneste anke er, at bogen er sat med en meget lille komprimeret skrift, som gør den lidt svært tilgængelig.

Bogen har den samme stil som i originaludgaven med omslag, sats og oversættelsen.

En charmerende og dejlig bog, som børn i dag helt klart også fortjener at blive præsenteret for.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Holger Narud

d. 19. dec. 2018

Den mildest talt »utilpassede« Hampus og den altid drillede Fideli står pludseligt ansigt til ansigt, og kun ét tæller: den skiftevis erobring af den hvide sten - den helt pletfri - ved opfyldelsen af den andens krav: mal et ansigt på kirkeuret, tøjr cirkuselefanten på frøkenens græsplæne, gem et æg i herredsfogedens seng. .. ! »Absurd« poesi for 10-12 år. Gør noget for den bog!.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Kirsten Larsen

d. 19. dec. 2018

Den lille, pjuskede spillelærerindedatter, kaldet Klimprefie Petersen, bliver gode venner med den lige så tjavsede forældreløse skomagerdreng Hampus. De to børn udfører talrige dristige og spændende bedrifter, og belønningen herfor er Fies hvide trøstesten. Galt går det den nat, Hampus vil lægge et hårdkogt æg i herredsfogedens seng. Fortællingen mangler i nogen grad den varme og nuancerede personskildring, som kunne gøre den til en vellykket »problemroman« for småbørn. Anbefales til behersket anskaffelse for de 9-11 årige.