Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Den hængte mand


Beskrivelse


Laurel er 17 år og bor lige under Hollywoodskiltet i L.A. Hendes far er netop død, og hun selv lider af anoreksi. Det er der en grund til.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. feb. 1999

af

af

Lene Kristiansen

d. 23. feb. 1999

Fascinerende, grum og velskrevet psykologisk roman for unge, hvor et udvendigt overklassemiljø i L.A. danner baggrund for den 17-årige Laurels liv. Et miljø hvor man gerne VIL kærligheden, men hvor den for længst er tabt på gulvet i egoisme og narkotåger. Også Laurel selv befinder sig i noget der ligner en psykotisk drømmeverden, og nærmest svævende registrerer hun de ting, der forgår omkring hende. Hendes far er netop død, hun selv lider af anoreksi, og det er der en god grund til. For langsomt og raffineret afdækkes farens incestuøse overgreb, og langsomt forløses hun i erkendelsen af hvem hun selv er, hvem hun er forbundet med og hvordan - veninden, moren og Jack, som bliver processens katalysator. De tætte personer identificeres ved hjælp af tarotkort - sig selv giver hun "Den hængte Mand" der står for forsagelse, selvopofrelse, ophængt i illusionens lænker, men også opstandelse. En bog der kradser voldsomt i overfladen, men i sin tone og symbolik går dybt ned. Francesca Lia Block har en stor produktion bag sig, det er hendes første bog på dansk. For unge fra 15/16 år. Forside der tiltrækker og rammer bogens tone.


Bibliotekernes vurdering

d. 23. feb. 1999

af

af

Lis Mikkelsen (skole)

d. 23. feb. 1999

Den hængte mand er en af figurerne på Tarotkortene, der kan give spørgeren svar på, hvilken skæbne, der venter. Romanen er bygget op, så hvert afsnit indledes med billedet af et tarotkort og en underliggende forklarende tekst. Den gru og uhygge, der gemmer sig i kortene, er realistisk for den 17-årige Laurel, der har gennemgået mere end de fleste. Hendes far er lige død af cancer- et dødsfald, Laurel føler sig skyldig i. Moderen er manisk og har ikke været i stand til at beskytte sin datter mod det incestforhold, pigen og faderen har haft. Laurel straffer sin krop ved ikke at spise, og hun bevæger sig langt ind i anorexien. Da hun undleder et lidenskabeligt forhold til narkomanen Jack, åbner følelserne for alle de fortrængte rædsler, hun har oplevet. Romanen slutter med et lille håb for Laurel. Hendes krop begynder at fungere igen. Det er en mærkelig næsten psykedelisk ungdomsbog. De to handlingsforløb - forelskelsen i Jack og tilbageblikket - løber sammen og skilles. Virkelighed og fantasi blandes. Bogen udtrykker så megen smerte, at det er næsten ubærligt, og dens komposition gør den svær at læse. Romanen er til frilæsning for piger fra 9.-10. kl.