Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Piger under pres


Beskrivelse


13-årige Ellie synes, hun er alt for tyk sammenlignet med veninderne Nadine og Magda. Hun begynder at sulte sig, men af og til grovæder hun, og så bliver hun nødt til at kaste op.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. juni 2001

af

af

Lisbeth Thue (skole)

d. 28. juni 2001

Piger under pres er en særdeles vedkommende pigebog i Sommerfugl-serien. I skønlitterær form, med synsvinklen hos hovedpersonen Ellie, formår forfatteren at give et meget realistisk billede af nogle teenagepigers identitetsproblemer og manglende accept af kroppen. Ellie er lidt buttet, men hun opfatter sig selv som ekstrem tyk. Hun mangler selvtillid og accepterer ikke sin krop. Langsomt udvikler hun sig til at blive anorektiker. Hendes to veninder er begge smukke, men har også deres at tumle med. Heldigvis sker der en udvikling med de tre piger. Ellie konfronteres med en tidligere kæreste, og i skolen går det ikke altid lige nemt. Hun gennemgår på hjemmefronten flere problemer - specielt med faren og stedmoderen. Hun oplever, hvordan en tidligere skolekammerat med anoreksi destruktivt ødelægger sin egen krop for til sidst at blive indlagt på psykiatrisk afdeling. Da hun besøger denne pige på hospitalet, indser Ellie, hvad hun selv er på vej ud i. Hun får hjælp, og bogen ender heldigvis godt. Forsiden viser Ellie, der græder. Hun har tegnet et selvportræt - en tyk Ellie - alt imens veninderne sidder smukke og slanke på hendes hoved. Bogen vil blive slugt af piger fra 13 år. Den kan anvendes til emnet identitet.


Bibliotekernes vurdering

d. 28. juni 2001

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 28. juni 2001

Bogen er en selvstændig fortsættelse af Hemmeligheder om mig fra 2000. Store piger fra ca. 12 år får her en blød version af det populære anoreksi-bulimi-tema i en bog, der ikke går psykologisk i dybden, og hvor forfatterens didaktiske hensigter af og til træder lidt for tydeligt frem. Bogen er dog både underholdende og vedkommende for målgruppen, fordi den temamæssigt rammer lige ind i pigernes interessesfære, og fordi hovedpersonen Ellie er beskrevet tilstrækkeligt facetteret til at rumme identifikationsmuligheder. Ellies talrige madfantasier er beskrevet meget levende og billedrigt, men da hendes naturlige selvoptagethed er parret med sund fornuft og en smule selvironi, klarer hun sin spiseforstyrrelse uden professionel hjælp. Den alvorligere, livstruende anoreksi eksemplificeres gennem en af bogens bipersoner. Ud over den sygelige madfiksering handler bogen også om familien, skolen, drenge og ikke mindst venindeforhold.


Folkeskolen

Årg. 118, nr. 42 (2001)

af

af

Maj-Britt Mathiesen

Årg. 118, nr. 42 (2001)


Folkeskolen

Årg. 120, nr. 7 (2003)

af

af

Pernille Aisinger

Årg. 120, nr. 7 (2003)