Bøger / faglitteratur

De stakkels drenge : kønsforskelle i barndommen : betydning og konsekvens


Beskrivelse


Opgør med myten om drenge som det stærke køn idet det påvises, at drenge er mere skrøbelige på en række områder, ikke bare fysisk, men også psykisk og socialt.

Anmeldelser (14)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. nov. 2004

af

af

Britta Liboriussen

d. 2. nov. 2004

I 1974 skrev Gideon Zlotnik sin opsigstvækkende kronik om de stakkels drenge i Berlingske tidende. Det blev til en bog i 1984. Bogen blev revideret og genudgivet i 1991. Nu foreligger en helt ny og opdateret udgave. Bogens budskab er, at kønnet har en enorm betydning fra undfangelsen til døden, og at kønsforskelle til enhver tid er affødt af både biologiske og sociale processer, som griber ind i hinanden. I dag som for 30 år siden er drenge under pres. Ved hjælp af diverse statistikker påpeger forfatteren, hvordan drenge er mere udsatte end piger. Det fortsætter helt op til voksenalderen (og som bekendt hele livet igennem). Der er mange grunde til dette både biologiske og sociale. Drenge modnes langsommere end piger, og de bevæger sig barndommen igennem i et feminint miljø. Det sidste er kun blevet mere udpræget i de sidste 30 år. Zlotnik skriver godt og spændende, og hans synspunkter vækker til eftertanke og debat. Zlotnik mener, at den nuværende udvikling med læreplaner i børneinstitutioner, mere effektivitet i skolerne og i det hele taget en kortere barndom vil ramme børnene og mest drengene grundet deres langsommere modning. Der er tale om en gennemrevideret og opdateret udgave ovenikøbet med bedre typografi, så en udskiftning af den stadig aktuelle bog kan anbefales. Bag i bogen litteraturliste til ny udgave.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gert Fabrin

d. 18. dec. 2018

Forfatteren er overlæge på den børnepsykiatriske afdeling ved Københavns amts sygehus Nordvang i Glostrup. Hans hensigt med debatbogen er at modbevise opfattelsen af, at drenge er det stærkekøn. Dette sker ved en meget logisk og overskueligt opbygget bog, som indeholder en dataoversigt, et debatoplæg og konklusioner og konsekvenser. Dataoversigten gennemgår drenges udvikling fraforældrenes ønsker og forventninger over undfangelsen, graviditeten og fødselen til voksenalderen. Ved hjælp af statistisk materiale dokumenterer forfatteren, at drenge er det mest udsatte køn,eftersom de oftere bliver ramt af de fleste former for sygdomme m.m. end piger. Debatoplægget gennemgår loyalt biologiske, psykologiske og socio-kulturelle teorier på grundlag af dataoversigten.Endelig opkaster forfatteren forskellige spørgsmål til debat, som kunne forbedre drenges opvækstvilkår. Bogen indeholder endvidere tabeller samt en litteraturliste. Denne gennemgang af et hidtilsparsomt beskrevet emne skreveti et let tilgængeligt sprog kan anvendes overalt af alle interesserede, det være sig studerende eller forældre.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gert Fabrin

d. 18. dec. 2018

Gideon Zlotnik har revideret sin debatbog fra 1984.1 enkelte afsnit er der blot foretaget ajourføringer og sproglige ændringer, mens andre er helt omskrevne eller nye. Nu som dengangforeligger en interessant, gennemarbejdet og veldokumenteret beskrivelse af forfatterens påstand: drenge er det svage køn. Set i relation til kønsrolledebatten indeholder bogen megetkontroversielle påstande, men forfatteren formår at sandsynliggøre sine teser. Gideon Zlotnik er overlæge på den børnepsykiatriske afdeling ved Nordvang i Glostrup, og gennem debat og nyereforskning har han ajourført holdningerne og oplysningerne i den nye udgave af bogen. Den foreligger nu mere indbydende og overskuelig. I en dataoversigt beskriver han v.hj.a. statistikker ogundersøgelser drenge som det svage køn, og nyt er bl.a. afsnit om hjernen, de første leveår, temperament, aggression og erotik samt kønsidentifikation. Et debatoplæg beskriver forskellen mellem debiologiske processer og socialiseringsprocesser. Bogenslutter med afsnit om diskussion og overvejelser samt konsekvenser og forslag. Den fire sider lange litteraturliste, som fint underbyggerforfatterens påstande, består især af engelsksprogede tidsskriftartikler. Gamle udgaver bør udskiftes med denne aktualiserede til glæde for alle kønspolitisk interesserede.


Ugeskrift for læger

årg 146, nr 23 (1984)

af

af

Johannes C. Melchior

årg 146, nr 23 (1984)


Land & folk

d. 3. apr. 1984

af

af

John Andersen

d. 3. apr. 1984


Vendsyssel tidende

d. 13. apr. 1984

af

af

Eivind Tellerup

d. 13. apr. 1984


Politiken

d. 7. mar. 1984

af

af

Preben Hertoft

d. 7. mar. 1984


Vestkysten

d. 14. apr. 1984

af

d. 14. apr. 1984


Dansk psykolog nyt

årg 38, nr 15 (1984)

af

af

Benjamin Katz

årg 38, nr 15 (1984)


Information

d. 1. dec. 1984

af

af

C. B.

d. 1. dec. 1984


Agrippa

årg 6, nr 3 (1984)

af

af

Bjarne Nielsen

årg 6, nr 3 (1984)


Sygeplejersken

årg 84, nr 30 (1984)

af

af

Lisbet Jensen

årg 84, nr 30 (1984)


Nordisk sexologi

årg 2, nr 3, (1984)

af

af

Thore Langfeldt

årg 2, nr 3, (1984)


Børn, skole og samfund

Årg. 58, nr. 6 (1991)

af

af

Hanne Vemborg

Årg. 58, nr. 6 (1991)