Bøger / faglitteratur / bibliografier

Danmark på briksen : et psykologisk perspektiv på Danmark og danskerne i det senmoderne


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Psykologisk funderet diskussion af kontrasten mellem beskrivelsen af danskerne som verdens lykkeligste folk og det faktum, at en betydelig del af befolkningen bruger antidepressiv medicin.

Indhold

Verdens lykkeligste folk? (Danskernes beskrivelse af sig selv som verdens lykkeligste folk ; Indikatorer for psykisk sundhed ; Social udsatte og fattige i Danmark) ; Tendenser i det senmoderne : hyperindividualisering, acceleration, fra ydre til indre kontrol (Individualisering ; Det heroiske jeg-ideal) ; Social identitet (Social identitetsteori ; Social distinktionsteori ; Social eksklusion ; Afsked med Danmark som et homogent monokulturelt samfund?) ; Behovet for en psykologisk og humanistisk tilgang til psykisk lidelse - med særligt fokus på ADHD (Human- og sundhedsvidenskab ; ADHD ; Afslutning : aktuelle udfordringer for det danske samfund)


Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. jan. 2012

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 5. jan. 2012

Bogen henvender sig til samfundsanalytisk interesserede læsere.

Forfatteren er cand.psych., ph.d. og universitetsansat. Han har skrevet tre psykologisk orienterede bøger. Bogens emne er kontrasten mellem at danskerne omtales som verdens lykkeligste folk, sat over for at hen imod 15% af befolkningen bruger antidepressiv medicin. Bogen undersøger, hvordan samfundet behandler de svageste. Hvad er lykke teoretisk og hvilke kriterier bruger internationale undersøgelser? Herunder tendenser i nutiden som sekularisering, industrialisering og især individualisering, samt hvordan frihed, opdragelse, konkurrence forholder sig til den menneskelige psyke. Med udgangspunkt i socialpsykologi diskuteres social identitet, vanskelighederne ved at tackle indvandrere og de seneste års værdikamp. Sidste del af bogen tager specifikt udgangspunkt i ADHD og diskuterer forholdet mellem sundheds- og naturvidenskabelige verdenssyn og humanvidenskabelige. Bogen inddrager mange såvel empiriske undersøgelser som kritiske teorier. Bogen går såvel i dybden som ud i mange kroge. Bogens tilgang og behandling af emnet er akademisk, sproget let forståelig.

Der findes mange bøger med forskningsbaserede analyser af velfærdssamfundet, fx Vi der bor i Danmark, 2011, Nielsens Velstandssamfundet, 2011, Viby Mogensen Det danske velfærdssamfunds historie, 2010, og Greve Et lykkeligt land?, 2010. Denne baserer sig på kritisk teori.

Diskuterende videnskabeligt bidrag til forståelsen af det danske velfærdssamfund og dets gode og dårlige sider.


Danske kommuner

Årg. 43, nr. 11 (2012)

af

af

Lars Lundgaard

Årg. 43, nr. 11 (2012)


Kristeligt dagblad

d. 10. apr. 2012

af

af

Asger Brandt

d. 10. apr. 2012


Information

d. 3. mar. 2012

af

af

Steen Nepper Larsen

d. 3. mar. 2012


Sygeplejersken

Årg. 112, nr. 10 (2012)

af

af

Karen Ellen Spannow

Årg. 112, nr. 10 (2012)


Unge pædagoger

2012, nr. 4

af

af

Hanne Reintoft, Henrik Eriksen

2012, nr. 4


Pædagogisk psykologisk tidsskrift

Årg. 49, nr. 3 (2012)

af

af

Henning Strand

Årg. 49, nr. 3 (2012)