Bøger / faglitteratur til børn / litteraturanalyser

Cecil Bødker


Beskrivelse


En genremæssig gennemgang af Cecil Bødkers (f. 1927) forfatterskab med hovedvægten på børne- og ungdomslitteraturen og om forfatteren som person.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. okt. 2001

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 25. okt. 2001

I serien Forfatterskaber har Gunnar Jakobsen skrevet kompetent om Bjarne Reuter, Louis Jensen og Knud Erik Pedersen. Denne bog om Cecil Bødker er skrevet efter samme model som de nævnte, dvs. væsentligst en systematisk gennemgang af forfatterens bøger, inddelt tidsmæssigt eller genremæssigt. Ikke underligt fylder Silas-bøgerne i landskabet, fra side 63-251, også betinget af, at Gunnar Jakobsen opfatter den første Silasbog som den måske bedst skrevne børnebog overhovedet. I denne omfattende bog gennemgås Cecil Bødkers børne- og ungdomsbøger. Enkelte voksenbøger drages ind vedrørende motiv, holdninger og sprog. Vurderinger og tolkninger samspilles med meget grundige og meget detaljerede handlingsreferater, især med henblik på at demonstrere forfatterens kraftfulde sprog. Gunnar Jakobsen påpeger i hvert enkelt tilfælde det væsentlige ved den enkelte bog, men undlader - måske af pladsmangel? - den samlende, overordnede analyse af forfatterskabet. Indbydende layout som øvrige bøger i serien, og enkelte, fortrinsvis private fotos understreger den vægt som GJ også lægger på den biografiske tilgang til stoffet.


Bibliotekernes vurdering

d. 25. okt. 2001

af

af

Ulla Møller

d. 25. okt. 2001

Dansk børnelitteraturs nestor har skrevet den første egentlige monografi om Cecil Bødker. Det er en bog, der vil interessere enhver, der beskæftiger sig med forfatteren, og som må inspirere til yderligere fordybelse i forfatterskabet. Den indgår i serien Forfatterskaber, hvor Gunnar Jakobsen går tæt på nutidige, danske forfattere, der skriver for både børn og voksne. Bogen tager hele forfatterskabet op, med hovedvægt på Cecil Bødkers bøger for børn og unge, hvilket er naturligt, da hun stort set skriver i samme stil uanset hvem, hun skriver for, og fordi hun selv betragter børnebøgerne som en ligeværdig del af sin produktion. Hermed er hun en af de danske forfattere, der beviser at børne- og ungdomslitteratur kan være kunst. Mere end halvdelen af bogen handler om Silas-bøgerne, et storværk på mere end 2000 sider, skrevet over en periode på over 30 år. De 12 titler analyseres enkeltvis med referencer til andre dele af forfatterskabet. Gennem de mange citater fra interviews kommer forfatteren ofte selv til orde. Til den biografiske del af bogen citeres erindringsbogen Farmors øre, 1997 flittigt og fornøjeligt. Der sluttes med en bibliografi over forfatterskabet, en fornem liste over udmærkelser og en litteraturliste.