Bøger / faglitteratur til børn

Byen : sådan fungerer den


Beskrivelse


Forklaringer på hvordan mange ting i byen virker. Fra elevatoren, gadebelægningen, trafiklyset og undergrundsbanen til pengeautomaten og lygtepælen.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. aug. 2009

af

af

Ingrid Martlev

d. 26. aug. 2009

Bogen vil fungere bedst som samtalebog med et barn fra 5-8 år. Den kan selvlæses fra 9 år, hvor den stadig vil kunne have interesse. Da den indeholder informationer om mange børns nærmiljø, kan den anvendes i faget natur/teknik i 1.-2. klasse, hvor "nærmiljøet" indgår i "Fælles Mål".

Ved hjælp af sjove og lidt naive tegninger og en pædagogisk forklarende tekst får læseren indblik i, hvordan noget af alt det, som man møder, når man bevæger sig rundt i byen, fungerer. I alt 13 forskellige ting: elevatoren, gadebelægningen, trafiklyset, glascontaineren, brønddækslet, tunnelen, undergrundsbanen, rulletrappen, tårnkranen, pengeautomaten, sporvognen, slusen og lygtepælen. I bogens sidste afsnit fabuleres lidt over, hvordan nogle af tingene vil fungere i fremtiden. Det meste tekst, som ikke er svær at læse, er forklaring til de mange illustrationer. Hvert kapitel begynder med en kort indledning til emnet. Forrest et oversigtsbillede af en by, hvor alle tingene kan findes.

Der findes ikke noget lignende, der let og overskueligt forklarer funktioner, som børn støder på i byen. Det, der kommer bogen nærmest er Richard Scarrys bøger, men de er for en yngre målgruppe.

Bogen bærer bræg af at være svensk af oprindelse. I Danmark hedder "undergrundsbane" "metro", vi har ingen sluser og sporvogne, og på vores brønddæksler står der noget andet, end på de svenske. Men bortset fra det, så er bogen god, hvis man som voksen skal forklare videbegærlige børn, hvordan "ting" fungerer.