Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Bare jeg var mig


Beskrivelse


Danske Krie og indiske Laksmi bor i den indiske by Mayanoor. De vil gerne være hinanden. En hellig mand hjælper dem med at bytte krop og sprog i en uge. Det kommer pigerne hurtigt til at fortryde.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. jan. 1998

af

af

Vibeke Axelsen (skole)

d. 7. jan. 1998

Er man automatisk rig og lykkelig, når man er hvid? Bliver man mere lykkelig og fri af at leve uden materiel velstand? Disse spørgsmål får danske Krie (Karen Marie) og indiske Laksmi delvist svar på i denne roman. Krie er en dansk pige på ca. 11 år, som bor i en indisk landsby med sine forældre. De er læger og arbejder på et sundhedscenter. Da de to veninder Krie og Laksmi en dag besøger en hellig mand med evner ud over det sædvanlige, får de ham til at bytte deres kroppe om. Et eksperiment, vi mennesker sommetider leger med på tankeplanet. Inderst inde er de stadig sig selv, men udenpå ligner de den anden. Ombytningen fører til mange forviklinger, sjove og spændende oplevelser, og en del overvejelser om, hvem man er, hvad man er opdraget til, og hvad der er bedst for hvert enkelt menneske. Samtidig med denne historie, får læseren også en del at vide om den indiske kultur set fra børnehøjde. Bogens omslagsillustration viser en indisk pige, der spejler sig i en flod, hvor spejlbilledet viser en dansk pige. Bogen egner sig fortrinsvis til fritidslæsning af elever i 4.-6. kl., nok især piger.


Bibliotekernes vurdering

d. 7. jan. 1998

af

af

Britta Liboriussen

d. 7. jan. 1998

Roman for børn fra ca. 10 år. Den danske pige Karen Marie kaldet Krie bor sammen med sine forældre i en indisk landsby. Forældrene er ledere af et sundhedscenter. Tilfældigt møder hun den jævnaldrende indiske pige Laksmi. Laksmis forældre er fattige, kasteløse bønder. Krie og Laksmi synes, det kunne være spændende at bytte identitet for en tid. En hellig mand hjælper dem, så de i en uge får den andens krop og sprog. Det bliver en særdeles interessant uge for begge piger. Krie synes, det er hårdt at måtte arbejde hele dagen, og Laksmi keder sig hurtigt i det tomme hus med alt legetøjet hos Kries forældre. Pigerne vil gerne være sig selv igen, men da de skal forvandles tilbage, er Den Hellige Mand forsvundet. Historien er fortalt med humor og charme. På en sjov måde får læseren noget at vide om livet i et u-land og om livet i en dansk familie set med fremmede øjne. Den indiske familie lever i fattigdom og underlagt ganle traditioner, der bl.a. betyder, at Laksmis søster skal giftes med en mand, hun ikke kender. Den danske familie har alt, men barnet lever i ensomhed, mens forældrene har travlt med arbejdet. En historie om børns liv i et u-land fortalt på en overraskende og engagerende måde. Pænt tryk. Farvelagt forside og appellerende bagsidetekst.


Børn & bøger

Årg. 51, nr. 2 (1998)

af

af

Margit Bruntse

Årg. 51, nr. 2 (1998)