Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Asterix og vikingerne


Beskrivelse


De barske vikinger fra det høje nord vil lære frygten at kende, for frygten giver som bekendt vinger. Men måske er det ikke så god en ide at søge efter frygten hos Asterix og hans frygtløse gallere.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Arne Olesen

d. 19. dec. 2018

Asterix er en fransk serie med tekst af Goscinny og tegninger af Uderzo. Asterix og hans fæller, af hvilke bør nævnes slagsbroderen Obelix, druidepræsten Miraculix med trylledrikken, der gir overmenneskelige kræfter, og sangeren Trubadurix, om hvis musikalitet der hersker forskellige meninger (nemlig hans og de andres), er gallere, der i år 50 f. v. t. endnu holder deres lille by højt oppe ved Den engelske Kanal fri fra romervældet. Serien, hvis hefter på fransk er legio, fortæller om deres kampe mod romerne, oplevelser i andre lande, hvortil de kaldes på grund af deres sagnomspundne kræfter og i nærværende hefte om sammenstødet med en flok nordboer, der tusind år før den egentlige vikingetid er stævnet til Gallien for at lære frygten at kende, hvilket de også gør på en noget uortodoks måde. Serien indeholder foruden en hel del satire over historiske begivenheder og personer også altid aktuelle hip, her f. eks. til ungdomsoprøret personificeret i høvdingens nevø Provoix, derkommer på besøg fra Paris. Så indeholder heftet (som alle i serien) et væld af voldsomme slagsmål, men altid uden dødelig udgang. Personerne er i tegning (og karakter) grotesk overdrevne: Obelix således et kødbjerg og Asterix et lille iltert menneske. Vore kære forfædre i dette hefte store, voldsomme, men ret harmløse slagsbrødre. Med sine mange hentydninger og citater er serien egentlig en voksenserie, men børnene sluger den for de burleske figurer og den brogede handling. En lige så rimelig og forsvarlig anskaffelse som Tintin serien.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Nina Bygbjerg

d. 19. dec. 2018

Tid: år 50 f. Kr., sted: en gallisk landsby ved Den engelske Kanal, hovedpersoner: de tapre gallere, der holder stand i et ellers besat Frankrig. Asterix og hans venner er uovervindelige takket være en trylledrik, og er til stadig gene for de romerske besættelsesstyrker. Denne gang kæmper vore venner dog mod de lige så tapre, men langt fra så stærke vikinger fra Det høje Nord. Billeder og historie virker fint sammen. Teksten rummer spænding, masser af humor og muntre indfald, tegningerne er dygtigt udført med gode klare farver. Asterix henvender sig til de største børn, og er en oplagt anskaffelse også til voksenbiblioteket. Serien er fuld af aktuelle hentydninger, men har også mange træffere for den. der kender sin historie. Igen en tegneserie af høj kvalitet. Har man ikke de to første i serien, bør man sikre sig dem nu. særlig historien om Kleopatra er mesterlig.


Bibliotekernes vurdering

d. 25. okt. 2017

af

af

Steffen Kronborg

d. 25. okt. 2017

År 50 f.Kr. er hele Gallien besat af de uovervindelige romere, bortset fra en enkelt lille by ved Den Engelske Kanal. Her sætter Asterix, Obelix og deres venner konstant grå hår i hovedet på Cæsars tropper. Tegnet humor for alle aldre.

De 5 første albums i Asterix-serien udsendes nu samtidig i hardcoverbind med nye forsider, en ny farvelægning og en ny tekstning i forhold til de tidligere udgaver. Desuden indeholder hvert album et 18 sider langt efterskrift med kommentarer til og materiale i forbindelse med albummets tilblivelse.

De redaktionelle sider af fransk oprindelse rummer interessante iagttagelser, men er ind imellem overdreven rosende og også til tider præget af en gallisk forkærlighed for vidtløftige ordstrømme.

Asterix-serien har været udgivet mange gange i Danmark, bl.a. i flere værkudgaver, siden det første bind blev udsendt første gang herhjemme i 1969. Den nye udgave er den hidtil mest gennemarbejdede version på dansk og præsenterer bl.a. en flot ny farvelægning. Trods de forskellige udstyrsændringer er det dog stadig Per Dåś vittige oversættelse med knap 50 år på bagen, der ligger til grund for udgivelsen. Historien om de små, der narrer de store, har været populær siden Davids og Goliats tid. Indpakningen af den fortælling i anakronistisk historiske rammer er heller ikke ny, men sjældent set udført så humoristisk som i Goscinnys manuskripter. Goscinnys egen "Umpa-pa" kunne være en oplagt sammenligning.


Politiken

d. 4. mar. 1980

af

af

Anja Westphal

d. 4. mar. 1980