Bøger / faglitteratur / erindringer

Aldrig mere mirabellegrød


Beskrivelse


Om en ensom piges opvækst i en husvildebolig i 1950'erne, hvor ensomhed og ekslusion fulgte med de trange kår.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. okt. 2015

af

af

Annemette Schønberg Johnsen

d. 6. okt. 2015

Forfatteren fortæller usentimentalt om sin opvækst i en husvildebolig i 1950'erne, hvor ensomhed og ekslusion fulgte med de trange kår. Den dag i dag er mange børn socialt marginaliserede og oversete. Henvender sig til læsere af lette erindringsbøger med social interesse.

Forfatteren er socialrådgiver og psykoterapeut og hendes egen opvækst skildres i bogen. Hendes forældre havde arbejde, men alligevel aldrig penge og boede i husvildebolig. Gullans små erindringsglimt viser en pige, der er ensom og skiller sig ud fra mængden, hvilket hun efterhånden bliver bevidst om. Kun få voksne viser hende forståelse og accept i løbet af opvæksten. Stædige biblioteksbesøg, søndagsskole og fritidsjobs er med til at bane vejen for Gullan, der vinterfrysende ejer 1 sæt tøj og 1 dukke. Afslutningsvis trækkes en tråd til nutiden, hvor eksklusion og marginalisering af børn stadig forekommer.

Velskrevet, usentimental beretning fra en virkelig kuldslået barndom. Bogen kan læses bredt, er velegnet i det opsøgende arbejde og også i undervsningssammenhæng, hvor man vil sætte fokus på sociale vilkår og inklusion/ekslusion før og nu. På bagsiden skriver en psykoterapeut, at bogen giver læseren indsigt i eget sind - det vil dog næppe altid være tilfældet. Først og fremmest en pige- og en tidsskildring fra en fattig opvækst. Grafisk omslag uden særlige blikfang.

Er sammenlignelig i indhold og omfang med bl.a. bøgerne af Tove Pilgaard og Aggi Jensen.