Bøger / faglitteratur / slægtstavler

Adel : den danske adel efter 1849


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Illustreret opslagsværk om den danske adel fra 1849 og frem.

Indhold

Samfund og politik (Jeppe Nevers: Et spørgsmål om balance : aristokrati og demokrati i 1800-tallets debat. Niels Clemmensen: "Han ville ride en rask Volte" : Baron Carl Blixen Finecke i politik ca. 1848 til 1870. Ditlev Tamm: Den, der gemmer til natten... : lensafløsningen 1919-1930. At kæmpe Danmarks sag : mellem nationalsocialisme og modstandskamp / Maria Groth Rasmussen og René Ask Rasmussen. Jes Fabricius-Møller : Aristokrati, meritokrati og monarki : slægten Scavenius og kongemagten 1843-1943) ; Herregård, kunst og kultur (Mette Smed: Arkitektur, anlæg, haver : herregårdene og den historiske arv. Herregårdsinteriører : herlighed og hygge. Bente Scavenius: Livet på Fuglsang : Bodil og Viggo de Neergaard som mæcener. Ejler Bille : den ufrivilligt adelige kunstner. Jesper Laursen: Magt og status : herregårdsjagtens storhedstid. Birgitte Possing: Frk. I. Brockenhuus-Løwenhielm : social pioner og gøgeunge i egen rede. Johan de Mylius: De to baronesser - fra Thomasine til Tanne : synet på adelen i dansk litteratur i det 19. og 20. århundrede) ; Adel, status og symboler (Knud J.V. Jespersen: Adelen må organisere sig : Danmarks Adels Aarbog og Adelsforbundet. Adelen og lighedssamfundet : rang og stand ca. 1750-1950. Ronny Andersen: Løver og liljer : adelens heraldik. Maria Groth Rasmussen: Lige børn leger bedst : adelens ægteskabspraksis siden 1849. Hvad skal barnet hedde? : om adelig navneskik og -brug. Forsørgelse og statussymbol : de adelige jomfruklostre i Danmark / Henrik Holstein og Poul Holstein) ; Erhverv og næring (Carsten Porskrog Rasmussen: Brun jord og blåt blod : danske adelige som godsejere efter 1849. Hans Christian Bjerg: Kården og kjolen : officers- og embedsadel. Hans Chr. Johansen: Adelen i erhvervslivet : tilpasning til nye tider) ; Epilog (Lars Bisgaard: Favntag med det moderne : adelen efter 1849. Adelen i dag)


Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. maj 2015

af

af

Merete Trap

d. 8. maj 2015

Hvad vil det egentlig sige at være adelig? Smuk jubilæumsudgivelse af opslagsværket Danmarks Adels Aarbog. For læsere med interesse for den danske adel, både historisk set og nutidig.

Opslagsværk om den danske adel fra 1849 og frem. Opdelt i 5 kapitler med overskrifter som "Samfund og politik", "Herregård, kunst og kultur", "Adel, status og symbolik". Underkapitlerne har overskrifter som fx "Herregårdsinteriør", "Adelen og lighedssamfundet" og "Lige børn leger bedst". Redaktørerne er historikerne Lars Bisgaard og Mogens Krasig Jensen. Bidragydere er fx Ditlev Tamm og Bente Scavenius. Bagerst i bogen findes litteraturliste, noter, billedbeskrivelser, sted- og personregister. Forsiden er et familieportræt af lensgreve Bille Brahe Selby med familie (1873).

Hvem er egentlig de mennesker der gemmer sig bag adel, titler og flotte efternavne? Og hvordan er historien om den danske adel siden 1849? Det giver denne omfattende og smukke udgivelse et kompetent indblik i. Bogen kommer vidt omkring, det er interessant læsning og der tegnes et spændende billede af den store gruppe mennesker, som udgør den danske adelsstand.

Af andre udgivelser om den danske adel, kan nævnes Adel og godseje. Bind 1 m.m. af Bernhard Linder, som dog går væsentligt længere tilbage tidsmæssigtAdel og godseje. Bind 1 : Middelalder og renæssancetid.


litteratursiden.dk

d. 1. juni 2015

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 1. juni 2015

Et pragtværk, der fortæller den danske adels nyere historie og sætter den ind i en bredere politisk, økonomisk, social og kulturhistorisk sammenhæng. Standsbegrebet har undergået store forandringer ge...


Politiken

d. 28. juli 2015

af

af

Steffen Heiberg

d. 28. juli 2015


Kristeligt dagblad

d. 11. maj 2015

af

af

Michael Böss

d. 11. maj 2015


Personalhistorisk tidsskrift

2015

af

af

Tommy P. Christensen

2015


Antik & auktion

2015, nr. 5

af

af

Hanna Nielsen

2015, nr. 5