Bøger / faglitteratur

Where have all the soldiers gone? : omdannelsen af det moderne Europa


Beskrivelse


Mellem 1871 og 1914 var der fred og økonomisk fremgang i Europa – men kontinentets stormagter forberedte sig til den krig, som afsluttede fredsperioden, og som blev mere ødelæggende, end nogen havde forudset, og som alligevel skulle vise sig blot at være et forspil til den langt mere ødelæggende krig, der brød ud i 1939. Under den bipolære verdensorden, der opstod efter 1945, reduceredes militærets betydning i de vesteuropæiske samfund; samtidig afviklede europæerne deres kolonier og koncentrerede sig om økonomisk samarbejde og udvikling, hvilket førte til historiens mest bemærkelsesværdige velstandsstigning. Allerede inden revolutionerne i Østeuropa og Den Kolde Krigs afslutning i 1989 havde de vesteuropæiske stater indledt en markant nedrustning. Efter 1989 fulgte de østeuropæiske stater samme linie og tilsluttede sig det europæiske samarbejde i det, der i 1993 var blevet til Den Europæiske Union. Over en kort årrække udviklede de europæiske garnisonsstater, som vogtede på hinanden, sig til civile stater i nært samarbejde. Og alle – eller næsten alle – soldaterne forsvandt. Her er James J. Sheehans beretning om den 20. århundredes europæiske kamp mellem militarisme og pacifisme.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. apr. 2017

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 3. apr. 2017

Europas historie i helhedsperspektiv fra den lange fredsperiode før 1914 op til 2009. Over hundredes års udvikling mellem monarki, diktatur, demokrati og pacifisme frem til økonomisk vækst med prioritering af velfærd frem for militær. For historisk interesserede.

Titlen hentyder til afslutningen på en europæisk udvikling fra massehære og kassernestater i fx Tyskland og Frankrig før 1914 op til nutidens velfærdsstater. En udvikling, der gik via de to verdenskrige til tiden efter 1945, hvor Europas - trods øst-vest opdelingen - alligevel i vest oplevede en gradvis afmilitarisering og opblomstring af civilstaten. En tendens der efter murens fald bredte sig mod øst, hvor de tidligere Sovjet vasaller også oplevede et reduceret militær under civil kontrol og fik andel i EUs udstrakte mellemstatslige økonomisk udvikling, velfærd og retslige samarbejde.

En fascinerende anderledes europæisk historie i et fint helhedsperspektiv, der på fornem vis formår at anskueliggøre de store gennemgående linjer. Tankevækkende er fx påvisningen af, at det vesteuropæiske kærneområde trods militær statslig dominans alligevel 1870-1945 formåede at rodfæstede den tradition for fredelig indre civilstat, vi opfatter som en selvfølge i dag. Et moment der netop efter 1945 blev fundamentet for en hidtil uset europæisk velfærdsudvikling og afmilitarisering. Kan læses af alle med lidt videregående historisk interesse.

Emnet ses ikke dækket tilsvarende, men om perioden også: Europa. Bind 4Europa. Bind 4 : 1800-2000.


Krigsvidenskab.dk [online]

d. 9. sep. 2018

af

af

Simon Papousek

d. 9. sep. 2018


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 215 (2017)

af

af

Hans-Henrik Christensen (f. 1953-04-03)

Nr. 215 (2017)



Informationer og udgaver