Bøger / skønlitteratur / dramatik

Von Trier - persona non grata


Beskrivelse


Skuespil, der tegner et uskønt billede af filminstruktøren Lars von Trier som en selvoptaget æstetiker uden noget på hjerte, og som efterfølgende stiller spørgsmålet, om det var at gå for langt. 4 roller (3 mænd, 1 kvinde), 1 scene/location. Varighed: Ca. 2 timer og 15 minutter.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. maj 2016

af

af

Erik Elkjær Koch

d. 20. maj 2016

Drama om filminstruktøren Lars von Trier stiller skarpt på fiktion vs. virkelighed, æstetik vs. etik, og ikke mindst om der findes en etisk grænse for ytringsfrihed i kunstens hellige navn. Til alle, som interesserer sig for ny dansk dramatik, der lægger op til debat.

Skuespillet er sidste del af Jakob Weis' og Teater V's trilogi med serietitlen "Kunst, humor og angst". I første akt arbejder figuren "Lars von Trier" på en film-remake af skandalen i Cannes, hvor den virkelige von Trier sagde, at han forstod Hitler. Alting filmes og instrueres, så der sås tvivl om, hvad der skal forestille at være fiktion og virkelighed og både von Triers film og offentlige person med alkoholproblemer, angst, mv, inddrages og udstilles i en karikeret version. I anden akt føres en retsag mellem von Triers advokat og Teater V, hvor der sættes spørgsmålstegn ved, om der findes en etisk grænse for ytringsfriheden. Stykket varer lidt over 2 timer, har 1 lokation, og medvirkende er 3 mænd og 1 kvinde.

Stykkets 1. akt giver en nådesløs kritik og udstilling af von Triers person og film. I 2. akt forsøges det forudsigeligt at få publikum til at tage stilling, og stykket går lidt i stå.

Det er oplagt at sammenligne med de to andre dele af trilogien, henholdsvis Udslet HornslethCasper Christensen komplekset og Casper Christensen komplekset som ligeledes sætter spørgsmålstegn ved nutidens kunstneriske og etiske standarderDet er oplagt at sammenligne med de to andre dele af trilogien, henholdsvis Udslet Hornsleth og som ligeledes sætter spørgsmålstegn ved nutidens kunstneriske og etiske standarder.