Gå til indholdVokseværk


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

220 sider

Udgivet

2017

genre/form

romanOriginaludgave

1983


Beskrivelse


To meget forskellige 14-årige brødres opvækst i et arbejderkvarter i slutningen af 1950'erne, om deres forelskelser og fremtidsdrømme


Anmeldelser (6)


18. dec. 2018

»1957 var et år, hvor intet skete«. Sådan starter og slutter Jørgen Liljensøe sin bog. Men de 172 sider opruller et »skæbnedrama« for to (15 og 17) drenge, som nok vil det samme, men på hversin måde. Tommy er gået ud af III fri - dasker rundt i det lidt hårde miljø, lærer og fristes af de nemme løsninger. Broderen Henning er målrettet helt ud i det perfekte, dygtig i skolen - styrerog planlægger sin fremtid. Men holdningen befrier ham ikke for kvaler, ensomheden styrer ham ind i kredse, hvis eneste sammenhold er intriger, snobberi og smiger. Fælles for dem begge er de-, resseksuelle problemer. Der er piger, »man får det hos« - og så de andre. En næsten sygelig jomfrudyrkelse - og så virkeligheden. For Hennings vedkommende forløses drømmen af en voksen. Etarbejderkvarter i København - en familie, sat i fokus og ramme af drengenes liv. Et tidsbillede, som sætter mærker og ar - præsenteret ved en intens indlevelse og fortælleglæde. Det er en aldelesblændende bog -om den kroniskeskyld/uskyld. Kan læses fra 14 år.

Lektørudtalelse

Af

Flemming Dehn (skole)

18. dec. 2018

Vokseværk skildrer to 15-16 årige brødres hverdagsliv et år i halvtredserne »1957 var et år hvor intet skete«, miljøet arbejderhjem på Østerbro. Den er en beskrivelse af nogleikke-klassebevidste arbejdermiljøer, som efterligner middelklassens normer, med den begrænsning at bogen kun skildrer fritiden. Den 16-årige Tommy er den type, der flyder med strømmen, han er mestsammen med sjakket fra gaden og er lidt af en bisse. Han får en læreplads efter en utilsigtet heltegerning. Broderen Henrik tilpasser sig moderen og hendes ambitioner, han er en flittig og lydigskoleelev, et snobbet hængehoved. Forf. viser, at de begge, selvom de opfører sig meget forskelligt, på bunden er ens, fælles om en angst for omgivelsernes dom, lige usikre i deres henholdsvistrodsige og tilpassende opførsel. Begge tænker ikke på andet end »det« og begge gør deres første seksuelle erfaringer. Bogen giver et morsomt, ikke særlig dybtgående billede af et år i de klammehalvtredsere, den er præcis i sin vittigeskildring af kønsrollemønstret, opdelingen af pigerne i de pæne og så de andre osv. Bogen begrænses i perspektiv og dybde ved at alt ses gennem dehalvvoksne fyres øjne, men af og til tillægger forf. dem vurderende kommentarer, som ikke passer til dem, person-tegningen er noget svag og klichépræget. Der er megen handling i bogen, som vilinteressere børnebibliotekets ældste lånere, også for ungdomsafdeling.

Lektørudtalelse

Af

Hanne Olsen (børn)

Lands-avisen Aktuelt

Af

Steffen Larsen

1979-01-15

Land & folk

Af

Per Schultz

1980-02-14

Folkeskolen

Af

Gunnar Jakobsen

årg 96, nr 9 (1979)

Aalborg stiftstidende

Af

Lange

1979-01-09


Informationer og udgaver

Lydbog (net)

2018

Bog

2017

Bog

1983

Ebog

2017

Lydbog (bånd)

1980