Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Vi kan godt selv


Beskrivelse


Karin, Lisa, Nuller og Peter fra 10. klasse er i erhvervspraktik på den lokale avis. De oplever i praksis, at politiske holdninger kan undertrykkes på mange måder i pressen og i skolen.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ane Marie Andersen (børn)

d. 18. dec. 2018

2 drenge og 2 piger skal sammen i praktik på byens avis. De skal beskæftige sig med hver sit fag: pressefoto, journalistik, typografi og bogholderi. De har en meget forskellig social baggrund,og kender ikke meget til hinanden. De skal sammen udarbejde en rapport om praktiktiden og herigennem udvikles et venskab på trods af de uens opvækstvilkår. Mens de unge arbejder på avisen, får dekendskab til den borgerlige presses ufine metoder og avisens ledelses konspiration med byens ledelse. Denne viden vil skolen ikke være med til at afsløre, hvorefter eleverne selv på plancherfremlægger deres resultater. Heraf bogens titel. Forfatteren har tidligere skrevet et par ungdomsbøger. Denne er velskrevet og med en tydelig typografi. Ingen illustrationer. Budskabet er klart:den borgerlige presse undertrykker og tilbageholder kendsgerninger, således at avisen bliver løgnagtig. Bogen er tendentiøs og fremstillingen af personerne meget sort/hvid. Der findes næsten kunhelte og skurke.Beskrivelsen af de fires venskab er god og mere nuanceret. Kan udmærket bruges som romanlæsning og debatbog fra 14 år og opefter.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jette Beider (skole)

d. 18. dec. 2018

Den 10. kl. bogens personer går i, skal i erhvervspraktik. Gruppevis skal eleverne lave en rapport om det. De fire, bogen handler om, skal være på byens avis i forskellige afdelinger, men ermeget ukendte med hinanden. Gruppearbejdet går da også meget trægt i starten, men da man begynder at mødes om arbejdet i fritiden, ændres deres syn på hinanden efterhånden. I løbet af den periodede er i praktik, erfarer de, at tingene foregår anderledes, end de antog før. De opdager bl.a., at afhængig af bladets interesser behandles nyhederne forskelligt. Ledelsens behandling aftypografernes arbejdsnedlæggelse ændrer de fires syn på en arbejdsplads - og på de ansattes autoritetstro over for overordnede - den samme som de ser i skolen til deres store utilfredshed. Dagruppearbejdet skal fremlægges, gør de det særdeles grundigt og ærligt - og erfarer da, at ikke alle ting bare kan siges lige ud. Det giver dem visse konflikter i skolen - men også visseerfaringer. Det er en spændende ungdomsbog,skrevet i et dejligt sprog og med et indhold, der giver stof til en masse drøftelser i 9.-10. kl. En god anskaffelse til skolebibliotekets ungdomshylde,og velegnet som anskaffelse i klassesæt på amtscentralen.


Land & folk

d. 2. dec. 1981

af

af

Herman Oschlak

d. 2. dec. 1981


Lands-avisen Aktuelt

d. 22. juli 1981

af

af

Steffen Larsen

d. 22. juli 1981


Jyllands-posten

d. 23. juni 1981

af

af

Erhardt Larsen

d. 23. juni 1981


Folkeskolen

årg 98, nr 31/32/33 (1981)

af

af

Bent Rasmussen

årg 98, nr 31/32/33 (1981)