Bøger / faglitteratur

Vi går gerne langt for vore døde : kirkegårde og landskaber i Grønland


Beskrivelse


Landskabsarkitekten Lone van Deurs har på rejser gennem 10 år udforsket og fotograferet de grønlandske kirkegårde i byer og bygder fra Thule til Kap Hope.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. juni 2011

af

af

Mette Fersum

d. 21. juni 2011

Hvis man interesserer sig for Grønland, og krydsfeltet mellem Grønlands natur, kultur, landskab og kirkegårde kan denne bog læses.

Forfatteren er landskabsarkitekt, og hendes interesse for arkitektur førte hende til Grønland. Bogen indeholder en række beskrivelser af forskellige bygder, deres kultur, natur og specielle kirkegårde. Eksempelvis beskrives Qaanaaq i Thule som et sted med gode fangstpladser. Her er kirkegården placeret midt på en stor åben stenet flade i god afstand til boligerne, så de døde ikke forstyrrer de levende. Siorapaluk er stedet med den store sandstrand, og på den yderste skrænt ligger kirkegården, hvor bygdens personhistorie er fortalt i rækker af kors og små forblæste grave. Her er ingen hegn, ingen himmelporte - kun små kors. I Savissivik og i passende afstand til boligerne ligger en gammel kirkegård med flagstænger, trådhegn og store kors på alle grave, mens den nye kirkegård er med kors på en stenet grund fyldt med farverige plastik-blomsterbuketter. Et stykke kultur midt i et enormt landskab. Således beskriver forfatteren 10 forskellige steder og kirkegårde i Grønland. Vidt forskellige historier, landskaber, nye og gamle kirkegårde portrætteret i smukke fotos og beskrivelser, der ikke kan undgå at røre en ind i sjælen.

Der er ingen andre titler om emnet.

Forfatteren har på fin vis beskrevet grønlandske kirkegårde, bygder og landskaber, så man næsten føler, man selv er der. Et særdeles flot værk.


Kristeligt dagblad

d. 15. aug. 2011

af

af

Claus Grymer

d. 15. aug. 2011


Grønt miljø

2011, nr. 8

af

af

sh

2011, nr. 8


Præsteforeningens blad

Årg. 101, nr. 47 (2011)

af

af

Troels Laursen

Årg. 101, nr. 47 (2011)


Kirkegårdskultur

2011/2012

af

af

Karin Kryger

2011/2012