Bøger / faglitteratur / bibliografier

Vejen til velstand - marked, stat og utopi : om dansk kapitalismes mange former gennem 300 år. Tiden 1850-1930


Beskrivelse


Historisk analyse på akademisk niveau af baggrunden for velstanden i Danmark i tiden 1850-1930. For dig som er historisk interesseret og som læser akademisk litteratur.

Anmeldelser (11)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. sep. 2020

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 9. sep. 2020

Historisk analyse på akademisk niveau af baggrunden for velstanden i Danmark i tiden 1850-1930. For dig som er historisk interesseret og som læser akademisk litteratur.

"Hvorfor blev Danmark rigt - og ikke rigere?" Det er et af spørgsmålene i denne bog, som afdækker baggrunden for Danmarks velstand. Danmark er indtil den 1. verdenskrig et af verdens rigtigste lande med en økonomisk vækst som matcher. Men omkring 1930 er Danmark ikke mere i toppen, når gælder vækst. Bogen søger at afdække hvorfor og ser kritisk på, hvad vi almindeligvis måske tror om Danmarks vækst, at det var landbrug og andelsbevægelse, som førte an. Var det i stedet virksomheder i byer indenfor handel, søfart, industri, som var dynamo for Danmarks velstand? Det er et af hovedspørgsmålene i denne bog som er 2. bind i forfatterens trilogi. Et forskningsprojekt som startede i 2004 med en bevilling fra Velux Fonden. Bogen har 14 kapitler med overskrifter som fx "Den danske vej til velstand", "Stat, krig og marked", "Industri og håndværk - innovation og vækst i bredden" og "Fortællinger om vejen til velstand". Per Boje er professor emeritus fra Syddansk Universitet.

Imponerende historisk værk, som kræver at man er vant til at læse på akademisk niveau.

Der findes intet tilsvarende værk med fokus på velstand, men om industrialiseringen er der fx Det industrielle Danmark 1840-1914.


Bibliotekernes vurdering

d. 28. aug. 2014

af

af

Bent Birk Kristensen

d. 28. aug. 2014

Primært for interesserede i erhvervshistorie og dansk økonomisk historie. Kan finde anvendelse fra gymnasieniveau og op.

I en fornem indbinding med flotte illustrationer skriver professor dr.phil. Per Boje, Syddansk Universitet om dansk kapitalismes historie. Bogen dækker perioden 1730-1850, hvor Danmark udviklede sig fra enevælde til konstitutionelt monarki. Den er første bind af planlagte tre, og det analyserer hvordan og hvorfor, Danmark er et af verdens mest velstående lande. Udover at være et dynamisk samfund er udviklingen i Danmark i høj grad også afledt af den internationale udvikling. Bogen rummer analyser på både internationalt, nationalt og virksomhedsniveau. Kompetent historieskrivning hvor også elementer som hofkapitalisme og svindel hører til i afdækningen af den økonomiske vækst.

Der findes ikke noget umiddelbart sammenligneligt med denne bogs fokus på de faktorer, som banede vej for Danmarks velstand set på baggrund af både det overordnede internationale plan og virksomhedsniveauet.

En kompetent og velskrevet erhvervs- og økonomihistorie dækkende Danmark i perioden fra 1730 til enevældens sammenbrud.


litteratursiden.dk

d. 22. sep. 2020

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 22. sep. 2020

Videnstung, detaljeret og meget omfangsrig bog gør op med den traditionelle nationale fortælling om gårdmænd og andelsbevægelsen som de væsentligste bidragydere til Danmarks velstand i perioden. Bogen...


Kristeligt dagblad

d. 17. dec. 2020

af

af

Christian Egander Skov

d. 17. dec. 2020


Jyllands-posten

d. 30. aug. 2020

af

af

Flemming Østergaard (f. 1948)

d. 30. aug. 2020


Weekendavisen

d. 21. nov. 2014

af

af

Arne Hardis

d. 21. nov. 2014


Fynske årbøger

2015

af

af

Per Grau Møller

2015