Bøger / faglitteratur / breve

Vejen til Thule : Knud Rasmussen belyst gennem breve og andre kilder 1902-1910


Beskrivelse


Vejen til Thule er en fortsættelse af Den unge Knud Rasmussen, belyst gennem breve og andre kilder, 1893-1902 (forlaget Falcon 2011) og består som denne af tre dele. Første del omfatter selve den detaljerede gennemgang af årene 1902-10, anden del en række u(op)trykte tekster fra perioden og tredje del en perspektiverende efterskrift. Med udgangspunkt i den litterære ekspedition (1902-04) skildrer forfatteren Knud Michelsen, hvordan Knud Rasmussen skaber sig en position, dels som grønlænderes og polareskimoers talsmand, dels som etnograf og forfatter. Desuden belyses hans forhold til Mylius-Erichsen og Freuchen, hans indblanding i Cook-affæren, der gør ham verdenskendt, og den eksistentielle krise, han må igennem, før han helt og fuldt vier sit liv til Grønland. Med oprettelsen af Thule-stationen står han rustet til de opgaver, som er baggrunden for hans verdensberømmelse. Blandt det væld af nye oplysninger, som Vejen til Thule rummer, kan nævnes: Knud Rasmussen havde oprindelig ikke noget ønske om en handelsstation i Thule. Stationen er fra starten tænkt som del af det projekt, der realiseres med den 5. Thule-ekspedition og den store slæderejse (1921-24). Et møde i 1910 mellem daværende udenrigsminister Erik Scavenius og Knud Rasmussen får konsekvenser for Scavenius' syn på nødvendigheden af at inddrage Grønland i forhandlingerne om salget af de vestindiske øer. En omfattende hidtil ukendt og uomtalt rapport af Knud Rasmussen om en foredragsrejse i Vestgrønland i 1909 viser, at han er langt mere involveret i grønlandspolitikken, end man hidtil har været klar over. En række hidtil ukendte breve fra Knud Rasmussens ægtefælle Dagmar kaster nyt lys over baggrunden for ægteskabet.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. okt. 2014

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 28. okt. 2014

Andet bind af 4 planlagte med nye kilder og analyser om Knud Rasmussen fra "den litterære Grønlandsekspedition" 1902 til de betydningsfulde år indtil oprettelsen af Thule-stationen 1910. For videregående KR interesserede.

Igen graver Michelsen meget dybt omkring KR i vekselvirkning mellem nye kilder og breve ledsaget af egne kommentarer og analyser. Hensigten er, ud fra dette kildemateriale, at udfylde huller og etablere nye sammenhænge og forklaringer om KR. Dog uden at gentage det, som har været fyldestgørende beskrevet andetsteds. Centrale personer og Grønlands historie forudsættes derfor bekendt af læseren. På den måde er der både tale om et selvstændigt værk og et supplement til eksisterende KR biografier. Michelsens arbejde afdækker her mange detaljer og hidtil delvist ukendte elementer i KRs arbejde fx med eskimokulturen og grønlandspolitiske initiativer. Bogen er illustreret med samtidige fotos.

En spændende og meget værdifuld vidensmæssigt opdateret biografi med et fint samspil mellem nye kilder og kommentarer. Men værket er formuleret i et ofte unødigt knudret sprog med hovedsætninger på op til seks linjer. Bogen er af forskningsmæssigt tilsnit på højt abstraktionsniveau og stiller krav om stor historisk forhåndsviden.

Forsætter: Den unge Knud RasmussenManden bag heltenVinterens hjerte. Om ham også de nyere: Manden bag helten og Vinterens hjerteForsætter: Den unge Knud Rasmussen. Om ham også de nyere: og Vinterens hjerteForsætter: Den unge Knud Rasmussen. Om ham også de nyere: Manden bag helten og .