Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Vejen til Gympie : historien om guldet i Nældeskoven


Beskrivelse


En spændende nybyggerhistorie om 13-årige Zac Hammers, hans fire søstres og højgravide mors rejse gennem Australiens ødemark i året 1867. De er på vej til faderen i et guldgraverfelt 200 km nord for Brisbane.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. juni 1997

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 30. juni 1997

Trods flere gode træk er dette ikke en vellykket børneroman. Emnet er interessant: Guldfeberen i Queensland, Australien 1867. Handlingen er det også: Vi følger en familie med vogne og gods på en farlig rejse fra hjemmet i Brisbane til de nye guldfelter ved Gympie. De mange skrøner og beretninger, som bogen er kædet sammen af, er også udmærkede, ligesom sproget for det meste er godt og afvekslende. Hvad der gør bogen problematisk er selve fortælleformen, hvor der ud over den 12-13 årige jeg-person, Zacharias, opereres med flere fortællere, som tager over, når drengen fritter dem: "Hvad er der egentlig i de kasser?" "Er det rigtigt, at far har fundet guld?" "Fortæl mere om far" etc. Begivenhederne fremstilles desuden i lange og omstændelige replikskifter, som skal forestille hverdagssnak og derfor rummer megen tomgang og alt for mange friske bemærkninger, der minder mere om Far til fire end en families kamp for tilværelsen. Da hovedpersonen nærmest fungerer som en slags interviewer, står han svagt (og i stærk kontrast til det spændende og atmosfærefyldte omslag). Det gør de øvrige personer også. De er flade og ofte på kanten af det triviagtige. Søren Koustrup har tidligere skrevet fagbøger for børn om bl.a. Australien, Hong Kong og Niels Finsen.


Bibliotekernes vurdering

d. 30. juni 1997

af

af

Ulla Møller

d. 30. juni 1997

Forfatteren er kendt i børnebibliotekerne for en række faglitterære titler. At han også kan fortælle en god historie for de 9 -12 årige, beviser han med denne roman. Eller flere historier, for parallelt med rammefortællingen om 13 årige Zac Hammers, hans fire søstres og højgravide mors rejse gennem vildmarken i året 1867 på vej til faderen i et guldgraverfelt 200 km. nord for Brisbane, berettes om de første kolonister i Australien, om landets dyreliv og natur, og om de indfødte. Det fortælles spændende og medrivende og afspejler forfatterens store kendskab og kærlighed til landet. Romanens personer skildres med lune. Det er stærke personligheder, den norskfødte mor, Gro Hammer og faderens gode ven, den ligeledes norske Ole Nilsen, der i fællesskab gang på gang redder børnene og de tungtlastede studekærrer fra naturens luner og baghold fra alle dem, der var grebet af guldfeberen. Det var ikke fantaster som faderen, Mikael Hammer, men mennesker som de to, der blev grundlaget for byen Gympie, der, som det afslutningsvis fortælles, i dag kun ligger et par timers kørsel fra Brisbane. Det iøjenfaldende omslag dækker indholdet, en spændende nybyggerfortælling med flotte naturbeskrivelser.


Det fri aktuelt

d. 5. aug. 1997

af

af

sl

d. 5. aug. 1997


Berlingske tidende

d. 17. aug. 1997

af

af

Kari Sønsthagen

d. 17. aug. 1997