Bøger / faglitteratur / essays

Vegetationens triumf er total


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Essaysamling, der med afsæt i en række danske, norske, tyske og franske forfatteres værker, analyserer forholdet mellem natur, menneske og litteratur.

Indhold

Alle tings mål : Inger Christensen ; Afskaffelsen af arterne : Dietmar Dath ; Alt under månen : Harald Voetmann ; Sandkornet og teleskopet : Ole Robert Sunde ; Sedimentalitet : Linn Pedersen ; Hjemmets naturhistorie : Erik Pirolt ; Hallucinatoriske bekendelser : Hans Herbjørnsrud ; En litterær darwinist : Jan Kjærstad ; Vegetationens triumf : Michel Houellebecq ; Jordens ubevidste hukommelse : Tor Ulven


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. dec. 2017

af

af

Kent Skov

d. 6. dec. 2017

Fortrinlig essaysamling af den på dansk debuterende norske Sigurd Tenningen om forholdet mellem natur, menneske og litteratur. Spændende bekendtskab for interesserede i ny kulturlitteratur.

Sigurd Tenningen er norsk forfatter, essayist og oversætter. Bogen er en essaysamling med ti tekster, der har afsæt i en række danske og norske forfatterkollegers værker. det er fx Inger Christensen, Voetmann og Jan Kjærstad samt tyske Dietmar Dath og Michel Houellebecq, der inspirerer ST til at reflektere over bogens tema om menneskehedens deroute og transformation blandt verdens mere livsduelige dyrearter. ST har også titlerne "Vævet" og "Gæa" undervejs.

Det gennemgående tema er balancen mellem menneske, natur, kunst, sprog. ST skriver ud fra en synsvinkel om, at mennesket udgør den største ændringskraft i naturen, der skyldes menneskets udvikling af ny teknologi og maskiner. ST bruger betegnelsen om den menneskeskabte tidsalder, antropocæn, til læsningen af de andre forfattere. Ofte med afsæt i antikken, som i essayet "Alle tings mål" med Inger Christensens novelleroman Det malede værelse om det store mislykkede projekt med at flytte Arno-flodens løb fra Pisa til Firenze først i 1500-tallet.

Udover de nævnte forfattere er filosofferne Nietzche og Sloterdijk inspirationskilder.



Informationer og udgaver