Gå til indholdVaniljehuset


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

446 sider

Udgivet

2021

Originaludgave

2020


Beskrivelse


I 1929 sidder Dusinius på Hareskov Kuranstalt og tænker tilbage på sit liv i Odense, fra han som 8-årig skomagerdreng gjorde sin første gode handel til nu, hvor han er familiefar og en rig fabrikant


Anmeldelser (7)


24. mar. 2020

I 1929 sidder Dusinius på Hareskov kuranstalt og tænker tilbage på sit liv i Odense, fra han som 8-årig skomagerdreng gjorde sin første gode handel til nu, hvor han er familiefar og en rig fabrikant. En familieroman, der flot formidler både hverdagsliv og samfundsudvikling for alle historisk interesserede læsere.

Dusinius er 51 år i 1929, og han er blevet rig på at producere og sælge ting, som der altid er brug for, gennem engrosfirmaet Vaniljehuset. Hans kone Jonna bestyrer det fine byhus og tager sig af de fem børn, men hun savner den samhørighed, de havde i firmaets start. Fortællingen skifter mellem de to og beretter om deres forskellige opvækst og syn på livet. Endvidere er der en tragisk kærlighedshistorie fra 1808 med en spansk soldat fra Napoleonskrigene. Mich Vraa har tidligere skrevet trilogien om Dansk Vestindien, der begynder med Haabet


. Denne gang bygger romanen på forfatterens morfars historieDusinius er 51 år i 1929, og han er blevet rig på at producere og sælge ting, som der altid er brug for, gennem engrosfirmaet Vaniljehuset. Hans kone Jonna bestyrer det fine byhus og tager sig af de fem børn, men hun savner den samhørighed, de havde i firmaets start. Fortællingen skifter mellem de to og beretter om deres forskellige opvækst og syn på livet. Endvidere er der en tragisk kærlighedshistorie fra 1808 med en spansk soldat fra Napoleonskrigene. Mich Vraa har tidligere skrevet trilogien om Dansk Vestindien, der begynder med Haabet. Denne gang bygger romanen på forfatterens morfars historie.

En dejlig roman, der giver et godt og levende tidsbillede fyldt med detaljer fra hverdags- og arbejdsliv, naturen og samfundet. Dusinius og Jonna er sympatiske mennesker, og man kommer tæt på deres liv og drømme. Den skiftende synsvinkel og fortællestil giver en oplevelse af nærvær, men også en del overlap og gentagelser.

Kamma


Familien Bruchfontaine


giver i samme tidsperiode indblik i et kulturelt miljø, mens Familien Bruchfontaine skildrer en lige så driftig handelsmand i provinsen fra 1920 og fremKamma giver i samme tidsperiode indblik i et kulturelt miljø, mens skildrer en lige så driftig handelsmand i provinsen fra 1920 og fremKamma giver i samme tidsperiode indblik i et kulturelt miljø, mens Familien Bruchfontaine skildrer en lige så driftig handelsmand i provinsen fra 1920 og frem.

Lektørudtalelse

Af

Birgit Sloth

Litteratursiden.dk [online]

Af

Anne Grete Jacobsen

2020-06-22

Litteratursiden.dk [online]

Af

Anne Grete Jacobsen

2020-06-18

Jyllands-posten

Af

Christian Møgeltoft

d. 27. jun. 2020

Kristeligt dagblad

Af

Anna Møller

d. 3. jul. 2020

Information

Af

Nanna Goul

d. 26. jun. 2020

Weekendavisen

Af

Kristian Ditlev Jensen (f. 1971)

d. 31. jul. 2020


Informationer og udgaver

Bog

2021

Bog

2020

Lydbog (cd-mp3)

2020

Ebog

2020

Lydbog (net)

2020

Punktskrift

2020