Bøger / skønlitteratur / roman

Van Dyck's palet : et epos om kunst, magi og kvinder


Beskrivelse


Biografisk roman, et epos i 72 fortællinger, om den flamske 1600-talsmaler Anthonis van Dycks liv, hans betagelse af kvinder, hans hang til magi og kærlighed til kunsten. 11 af van Dycks kendteste værker er vist og beskrevet.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. sep. 2011

af

af

Kent Skov

d. 29. sep. 2011

Både for de kunstinteresserede og interesserede i kunstnerbiografier. Men bogen må derudover have en relativt smal målgruppe pga. den særlige kortprosaform.

Maleren Sven Okkels (f. 1927) har skrevet denne helt specielle kunstnerbiografi om den flamske 1600-tals-maler Antonis Van Dyck i dokumentarisk fiktionsform - som et lille epos i 72 fortællinger. Van Dyck blev født i Antwerpen i 1599 og døde i London i 1641 og anses for at være den bedste portrætmaler i århundredet. Allerede som 10-årig var han elev hos van Balen, og som 16-årig hjælpemaler for Rubens. Han virkede mange år i Genova og blev hofmaler for engelske Charles I. Bogen beretter kronologisk om Van Dycks liv med hovedpersonen som jeg-fortæller. Okkels er fortrolig med Van Dycks teknik med en fast palet på 19 farver, der ikke blandes, som han selv har anvendt i hele sit 60-årige kunstnerliv. Han demonstrerer en sanselig og kongenial indsigt i Van Dyck's liv, karriere og kunstneriske præferencer, som han deler. Bogen er interessant og besidder en egen charmerende underfundighed, man sjældent finder i en kunsthistorisk biografi. 11 af Van Dycks mest kendte værker er gengivet i farver i god kvalitet.

Der findes ikke andre monografier på dansk om Van Dyck, men han er behandlet i de fleste kunstopslagsværker. Okkels har bl.a. udgivet den lille selvbiografi Sven Okkels.

Indsigtsfuld og bemærkelsesværdig fiktionsbiografi om den flamske mestermaler Van Dyck skrevet af den danske maler Okkels, der selv er fortrolig med hans teknik.


Berlingske tidende

d. 21. okt. 2011

af

af

Torben Weirup

d. 21. okt. 2011


Kunstmagasinet Janus

2012, nr. 1

af

af

Arne Mumgaard

2012, nr. 1