Bøger / faglitteratur til børn

Værd at vide om forsteninger


Beskrivelse


Om forsteningers dannelse og forekomst i de geologiske lag, jordens biologiske historie, råd til vordende fossilsamlere til opbygning af en stensamling samt geologiske turforslag på Bornholm og i Sydsverige.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Martin Hjelmborg

d. 18. dec. 2018

Dette er en udmærket håndbog for begynder-samlere blandt både unge og voksne. Med basis i de forsteninger, man kan finde i Danmark (også andet end søpindsvin og vættelys) forklares først,hvordan de dannes, og i hvilke geologiske lag, man kan finde dem. Derefter gennemgås Jordens biologiske historie fra prækambrium til kvartærtiden, således som den udspandt sig i vores geografiskeområde. Godt belyst ved hjælp af sort/hvide fotos og tegninger af konkrete fund og med scenarier i farver af de levende miljøer, som man forestiller sig dem i de enkelte jordperioder. Til slutgiver bogen et par gode råd til den vordende fossil-samler (udstyr, klassifikation, m.m.) og nogle geologiske tur-forslag til steder med gode muligheder for at gøre fund. Sproget er enkelt ogforståeligt for enhver interesseret fra 13-14 år, især da teksten brydes op på udmærket vis af illustrationerne. Indhold, forord, litteraturliste, register, stikordssåvel som lokalitetsregister.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Hans Radsted (skole)

d. 18. dec. 2018

En overskuelig bog om forsteninger. Det mangler vi i skolebibliotekets samling og nærværende bog er et godt bud, når denne mangel skal afhjælpes. Den uøvede kan få et overblik over Danmarksgeologi, bestemme sin tilfældigt fundne forstening (i bogen lærer vi, at bruge udtrykket fossil), få en fornemmelse af livet i fortidens have, få gode råd om lokaliteter som gemmer fossiler, gå påopdagelse i fossilernes spændende former og få de første råd om opbygningen af en stensamling, hvis bogens indhold fænger. Det sker via Torben Rasmussens udmærkede sort/hvide fotografier, PerMadsens farveplancher og korttegninger, meget smukke fossiltegninger fra tidligere udkomne værker og så naturligvis forfatterens logisk opbyggede tekst, sat i to spalter og i god overensstemmelsemed illustrationerne. Problemet er naturligvis, at terminologien vedr. geologi og fossiler ikke lader sig opløse i lette ord. 'Glossopteris-floraen' hedder sådan, opkaldt efter frøbregnenGlossopteris, øglefuglen fraSolnhofen hedder Archaeopteryx. Det er også betegnende, at litteraturlisten bestemt ikke er for den uøvede. Teksten kan læses af normale læsere i folkeskolens ældsteklasser, illustrationerne af alle og da vi alle kender et vættelys, har bogen bestemt et publikum.


Jyllands-posten

d. 30. juli 1994

af

d. 30. juli 1994


Berlingske tidende

d. 11. sep. 1990

af

af

Rie Jerichow

d. 11. sep. 1990


Gymnasieskolen

årg 72, nr 13 (1989)

af

af

Kirsten Hervad-Jørgensen

årg 72, nr 13 (1989)