Bøger / skønlitteratur / roman

Urværk


Beskrivelse


Tiden rinder ud for Alma, men hun husker at trække bornholmeruret op hver aften, inden det er tid for dem begge at gå i stå. En betagende roman om en gammel kvinde og hendes liv til alle, der holder af en sansemættet roman.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. maj 2021

af

af

Grethe Lorentzen

d. 6. maj 2021

Tiden rinder ud for Alma, men hun husker at trække bornholmeruret op hver aften, inden det er tid for dem begge at gå i stå. En betagende roman om en gammel kvinde og hendes liv til alle, der holder af en sansemættet roman.

Det hænder at hun glemmer sin mands navn, og sit eget for den sags skyld. Urmageren og ægtemanden Otto var engang så nænsom, men så fyldte vreden, og han slog hendes Plet ihjel, køteren, som han kaldte den, og næsten også hende. Alma blev lidt ond. Nu bor hun alene i huset og får leveret varer en gang om ugen udenfor døren. Indenfor døren ligger breve i stakke. Når det en sjælden gang ringer på døren, gemmer hun sig. Der er ting, hun ikke kan huske, og der er ting, hun helst ikke vil huske. Men der er ingen vej uden om det redskabsskur, nu da drengen Otto og hunden Lulu kommer og besøger hende og har gjort hende yngre. Hun må vide besked. Ane Riel er forfatter til de anmelderroste romaner HarpiksBæstSlagteren i Liseleje, Bæst og Slagteren i LiselejeDet hænder at hun glemmer sin mands navn, og sit eget for den sags skyld. Urmageren og ægtemanden Otto var engang så nænsom, men så fyldte vreden, og han slog hendes Plet ihjel, køteren, som han kaldte den, og næsten også hende. Alma blev lidt ond. Nu bor hun alene i huset og får leveret varer en gang om ugen udenfor døren. Indenfor døren ligger breve i stakke. Når det en sjælden gang ringer på døren, gemmer hun sig. Der er ting, hun ikke kan huske, og der er ting, hun helst ikke vil huske. Men der er ingen vej uden om det redskabsskur, nu da drengen Otto og hunden Lulu kommer og besøger hende og har gjort hende yngre. Hun må vide besked. Ane Riel er forfatter til de anmelderroste romaner Harpiks, og Slagteren i LiselejeDet hænder at hun glemmer sin mands navn, og sit eget for den sags skyld. Urmageren og ægtemanden Otto var engang så nænsom, men så fyldte vreden, og han slog hendes Plet ihjel, køteren, som han kaldte den, og næsten også hende. Alma blev lidt ond. Nu bor hun alene i huset og får leveret varer en gang om ugen udenfor døren. Indenfor døren ligger breve i stakke. Når det en sjælden gang ringer på døren, gemmer hun sig. Der er ting, hun ikke kan huske, og der er ting, hun helst ikke vil huske. Men der er ingen vej uden om det redskabsskur, nu da drengen Otto og hunden Lulu kommer og besøger hende og har gjort hende yngre. Hun må vide besked. Ane Riel er forfatter til de anmelderroste romaner Harpiks, Bæst og .

Et stille drama og en medrivende fortælling med sansemættet sprog og underfundig humor. Den gamle Alma går helt under huden på læseren. Ane Riel har her forladt den grotesk fantasifulde handling. Det bliver denne charmerende roman bestemt ikke ringere af.

Romanen giver stærke mindelser om norske Kjersti Annesdatter Skomsvold roman om den isolerede og angste gamle dame Matea Jo hurtigere jeg går, jo mindre er jeg.


Politiken

d. 9. juli 2021

af

af

Sophie Engberg Sonne

d. 9. juli 2021


Jyllands-posten

d. 5. juni 2021

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 5. juni 2021


Weekendavisen

d. 4. juni 2021

af

af

Klaus Rothstein

d. 4. juni 2021