Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Urørlig som en regnbue


Beskrivelse


Da den 14-årige Pia besøger sin kusine Natte finder hun snart ud af at ikke alt er som det skal være i Nattes familie. Langsomt afsløres det at Nattes stedfar misbruger hende seksuelt.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. aug. 2002

af

af

Ulla Møller

d. 21. aug. 2002

Denne bog for de 12-14-årige er forfatterens danske debut. Den er oversat fra tysk og tager et alvorligt emne op. Storbypigen Pia sendes nødtvungent på ferie i en lille nordtysk flække hos sin moster, dennes nye mand og sin kusine Natte. Langsomt går det op for Pia, at der er noget galt i den lille familie og at onkel Werner langt fra er den rare hyggeonkel, han giver sig ud for at være. Gennem kontakten med de andre unge i byen afdækker Pia langsomt Nattes problem. Stedfaderen misbruger hende seksuelt. Det sværeste er nu at få offeret, Natte til at erkende problemet, men ved bogens slutning tegner tilværelsen lysere for både Natte og for hendes mor, der lukkede øjnene for hvad der skete. Bogens styrke er en god beskrivelse af hvor svært det kan være at afsløre incest på grund af offerets skyldfølelse og psykologiske afhængighed af gerningsmanden. Derimod står miljø- og personskildringer svagere, og selv om lommepengene udbetales i Euro, hviler der en sær "altmodisch" stemning over skildringen af livet i familien, i det lille samfund og af hovedpersonerne. Der findes flere nyere titler for unge, hvor incest enten er hovedtemaet eller indgår som en del af handlingen.


Bibliotekernes vurdering

d. 21. aug. 2002

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 21. aug. 2002

Da Pia bliver sendt på ferie hos sin moster i en lille by ude på landet, regner hun, storbymennesket fra Frankfurt, med at kunne imponere alle og er i hvert fald indstillet på at kede sig. Snart fornemmer hun en underlig og ret ubehagelig stemning i huset. Mosters nye mand er kommet til, og kusinen er ikke livlig og snakkende, som hun husker hende. Pia kommer hurtigt i kontakt med de unge mennesker på stedet, forskellige typer, som hun efterhånden lærer at bedømme. Hun gør nogle erfaringer på godt og ondt og begynder også at reflektere lidt over sin egen person. Om den gådefulde kusine falder ofte spredte bemærkninger, men det tager Pia lang tid at komme på sporet af familiens ulykkelige situation, selv om bogen lægger mange spor ud, hvilket kan undre lidt. Det er en dybt alvorlig bog, der går tæt på pædofili og de tragiske følger for en stor pige, som er svær at hjælpe, og som ikke ved egen hjælp kan komme ud af forholdet. Bogen kan være en god anledning til en fælles snak i de ældre klasser. Pia som en god fortæller og den megen dialog gør bogen ret hurtig at læse.


Folkeskolen

Årg. 119, nr. 45 (2002)

af

af

Lisbet Steen Højland

Årg. 119, nr. 45 (2002)



Informationer og udgaver