Bøger / faglitteratur / erindringer

Ung under besættelsen. Bind 1 : Spredehagl : tanker til tiden


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
226 sider: ill.
Udgivet
2010
Ophav
Genre og form
erindringer

Beskrivelse


Erindringsbog fra Bork ved Ringkøbing fra forfatterens ungdom under besættelsen. De landspolitiske begivenheder beskrives, ligesom forfatteren beretter om egne og andres personlige oplevelser.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. maj 2010

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 3. maj 2010

Primært til besættelses- og erindringslæsere i det vestjyske.

Erindringsbog fra Bork ved Ringkøbing fra forfatterens ungdom under besættelsen. Bogen søger her dels at følge de landspolitiske begivenheder, dels at skildre forfatterens og andres personlige oplevelser fx under redning af en tysk desertør. Geografisk bevæger vi os fra Vestjylland til Hobro og Århus, hvor forfatteren var med i det daværende civilforsvars udrykningskolonne. Konceptet bevirker desværre, at bogen sætter sig i ubalance mellem to stole ved ofte at blive en slags genfortalt "besættelseshistorie light", mens de mere personlige erindringer med bomber, flystyrt efter egne og andres oplevelser i starten trænges noget i baggrunden. Hertil kommer en lidt ustruktureret tør fremstilling i et enkelt sprog, der ikke rigtig formår at udnytte det dramatiske potentiale i begivenhederne og få forløbet til at fremstå levende og fængende for læseren. Resultatet er, at bogen hverken tilfører besættelseshistorien eller dk 99.4 ret meget. Brugsværdien ligger primært i det vestjyske lokalområde, hvor hovedparten af handlingen foregår.

Forfatteren har tidligere udgivet bøger om egnen ved Ringkøbing fjord. Andre mere vellykkede bud i genren er fx Dyrberg: De ensomme ulve.

En ujævn erindrings-/besættelsesbog fra Ringkøbing fjord, som sætter sig mellem to stole ved ikke rigtigt at formå at formidle potentialet i de dramatiske personlige oplevelser, samtidigt med at den historiske ramme i starten fylder vel meget i fremstillingen.


Kristeligt dagblad

d. 2. aug. 2010

af

af

Claus Grymer

d. 2. aug. 2010