Bøger / skønlitteratur / noveller

Tretten måder at se på : en roman og tre historier


Beskrivelse


Urovækkende noveller af varierende længde om forældreskab, tab og livets vilkårlighed.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. maj 2016

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 10. maj 2016

Mesterligt konstruerede fortællinger om forældreskab, tab og livets vilkårlighed. For en bred målgruppe, især novellelæsere, men er også guf for læsekredsene.

Irske Colum McCann blev tildelt National Book Award for romanen Lad kun verden tumle sig. Nærværende bog består af fire fortællinger. I den længste novelle, der udgør mere end halvdelen af bogens volumen, følger vi en distingveret og pensioneret dommer fra New York gennem den sidste dag i hans liv. Iført en for ham ydmygende voksen-ble gør han sig klar til at forlade lejligheden for at møde sin søn til frokost. Imens springer hans tanker og erindringer frem og tilbage mellem opvæksten i Litauen og Dublin, det succesfulde arbejdsliv og den afdøde kone. I et andet fortællerperspektiv følger vi, hvordan politiet, ved hjælp af overvågningskameraer, forsøger at opklare, hvordan han døde efter mødet med sønnen. Man kan også læse om en forfatter, der planlægger at skrive en novelle, om en alenemor som desperat søger efter sin handicappede søn, der er forsvundet ved den irske kyst, og om en nonne som opsøger den mand, der 30 år tidligere voldtog og skamferede hende.

Forrygende læsning! Fortællingerne har det hele: på én gang thriller, urovækkende hitchcocksk suspense og fortællekunst på højt niveau.

En anden fremragende, engelsksproget novelleforfatter er George Saunders. Hans novellesamling Tiende december indeholder en perlerække af fortællinger, men er mere eksperimenterende og udfordrende at læse.


Jyllands-posten

d. 23. maj 2016

af

af

Lars Ole Sauerberg

d. 23. maj 2016


Politiken

d. 19. maj 2016

af

af

Lasse Horne Kjældgaard

d. 19. maj 2016


Weekendavisen

d. 20. maj 2016

af

af

Morten Wilhelm Scholz

d. 20. maj 2016