Bøger / faglitteratur

Træk af dansk møllebyggeris historie


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Indhold

Dansk molinologi - en kort historik ; Middelalderens møllebyggeri (før 1536) ; Møllebyggeri mellem reformation og enevælde (1536-1660) ; Møllebyggeri under enevælden (1660-1849) ; Møllebyggeri i en overgangstid ; Møllebyggeriet efter mølleriets liberalisering (efter 1852) ; Fra fladmølleri til højmølleri ; Møllebyggeri som restaureringsfag


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. sep. 2011

af

af

Søren Brunbech

d. 23. sep. 2011

For læsere med interesse for historie, og specielt teknologi- og lokalhistorie.

Museumsinspektør Lise Andersen har specialiseret sig i molinologi, dvs. videnskaben om møller og møllebygning. Med særlig vægt på den tekniske indretning beskriver hun vind- og vandmøllernes historie fra middelalderens møllebyggeri, som man bl.a. udforsker gennem arkæologiske udgravninger, og til udviklingen af det moderne mølleri og liberaliseringen af møllefaget i løbet af 1800-tallet. Udviklingen og de teknologiske fremskridt vises gennem beskrivelser af enkelte, typiske møller fra de enkelte perioder i det kronologiske forløb. Fremstillingen understøttes fint af det omfattende illustrationsmateriale, bl.a. i form af tegninger og fotografier, der demonstrerer tekniske detaljer omkring indretning og konstruktion. Bagest et omfattende afsnit med noter og henvisninger til litteratur og kilder, samt nyttige ordforklaringer.

Christian Fischer Tidlige danske vandmøller, 2004 giver en udførlig præsentation af resultaterne af de arkæologiske udgravninger af to møller fra middelalderen. Lebech-Sørensen Vindmøller og vandmøller i Danmark 1-4, 2001-09, beskriver og har gode fotos af et udvalg af møller fra hele landet, men har ikke samme videnskabelige sigte.

Et smukt tilrettelagt standardværk om de danske vand- og vindmøller.