Bøger / faglitteratur til børn / gudesagn

Tor og Skrymer


Beskrivelse


Om Tors møde med jætten Skrymer, hans besøg hos Udgårdsloke, Tor henter sin hammer samt Tors fiskedræt med Midgårdsormen som madding.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Else Lerche

d. 18. dec. 2018

Billedbogens titel er ikke helt dækkende. Udover at fortælle om Tors møde med Skrymer og hans efterfølgende besøg hos Udgårdsloke, fortælles også sagnene om Tor, der henter sin hammer og Torsfiskedræt, hvor han får Midgårdsormen på krogen. Ulf Löfgren genfortæller sagnene uden at forkorte dem. Hans fortællestil, der er god at læse højt, er lidt rundere og lidt mindre barsk end i andreudgaver som fx i Ib Spang Olsens. Dette afspejler sig også i Löfgrens tegnestil, som vi kender fra mange andre bi. bøger. Illustrationerne er anbragt harmonisk i den omfangsrige tospaltede tekst.De afbilder næsten udelukkende personer og dyr, kun sjældent baggrund. Alle personer er tegnet i store runde bløde former. Kæmperne er store, Tor og hans følge de små. Øjnene kan gnistre af vrede,men skræmmende er de ikke. De dominerende farver er brune nuancer. Forsiden er af Tor og 2 jætter. Ulf Löfgrens fremstilling af Tor og hans verden svarer næppe til alles forestilling om de barskenordiske guder, mender er faktisk en del forældre, der gerne vil læse om Tor og de andre for deres mindre børn, og her er denne bog et godt tilbud, fra 5 år. Siden kan de så glæde sig over fx IbSpang Olsens mere kraftfulde ill. i hans 3 bøger om Thor.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Der er fire af de kendteste historier fra den nordiske mytologi om Tor i denne billedbog: Titelhistorien, den lange, begivenhedsrige vandring, hvor Tor og Loke på vej til Udgård møder jættenSkrymer og overnatter i hans handske. Tor hos Udgårds-Loke med kappestriden, hvor ilden og tanken og alderdommen i forklædninger optræder som modstandere. Og Da Tor henter sin hammer, forklædt somFreja. Endelig Tors fiskedræt, hvor han har et tyrehoved som madding og får Midgårdsormen på krogen. Teksten, sat i to spalter, er fyldig og dækker de gamle beretninger fuldt ud. Sproget erhandlingsbærende og personbeskrivende og lægger sig tæt op ad den mundtlige fortælleform. Bogen er fin til oplæsning, men kan først selvlæses fra 4. klasse. Ulf Löfgrens runde og venlige streg gørselv jætterne til et forsonligt bekendtskab for billedlæseren. Og uden dem da heller ingen historie og pointe. Illustrationerne i varme, brune nuancer har et mildt og muntert tilsnit, de spillermåske ikke helt op til detdrama og den konfrontation, man let kan uddrage af teksten, men for mindre børn er det et venligt førstegangsmøde med en vigtig del af vores kulturarv. Der er tilstadighed efterspørgsel på skolebiblioteket på noget om Tor, så mellemgruppen vil hilse denne nye udgave velkommen.



Informationer og udgaver